SVETI OPROST OD POREZA

Dok Talijani prisilno štede, Crkvi na dar tri milijarde eura godišnje

26.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Silvio Berlusconi je prije nekoliko tjedana inaugurirao brutalni paket mjera s namjerom da uštedi 45 milijardi eura godišnje. Cijenu talijanske zaduženosti ponajprije će osjetiti porezni obveznici - najavljeno je gašenje mnogih radnih mjesta, rezanje budžeta javnih fondova, kao i dodatni porez od 10 posto za one koji zarađuju preko 150.000 eura godišnje. Crkva je pak izuzeta iz scenarija. Na oko 100.000 posjeda potpuno je oslobođena plaćanja nameta, što znači da joj država poklanja tri milijarde eura godišnje

Vođa talijanske Radikalne stranke Mario Staderini pokrenuo je lavinu prigovora na račun Katoličke crkve u Italiji. Berlusconijeva vlada oslobodila ju je plaćanja poreza na oko 100.000 posjeda od 2005. godine. U brojkama, radi se o tri milijarde eura godišnje, prenosi britanski The Independent.

Stvar možda i ne bi budila kontroverze da talijansko društvo nije pogođeno oštrim mjerama štednje kojima se nastoji potkresati proračunski deficit i osvojiti povjerenje investitora. Teret je svaljen na pleća poreznih obveznika i državno financiranje bit će manje, što će se u prvom redu odraziti na manje novca u zdravstvenom, mirovinskom i obrazovnom sustavu.

U isto vrijeme crkveni posjedi ostaju u balonu izuzeća od plaćanja poreza na imovinu: 100.000 posjeda, klasificirani kao nekomercijalni (od kojih 8779 škola, 26.300 strogo crkvenih institucija i 4714 bolnica i klinika), oslobođeno je nameta. Staderini upozorava: 'Nitko ne želi svojim porezom financirati mjesta za bogoštovlje i u skladu s time traži se uvođenje nameta na komercijalne aktivnosti Crkve.' Kontroverza je očita. Smiju li se usko crkvene aktivnosti zakonski definirati kao nekomercijalne i time izuzeti iz doprinosa proračunu?

Europska unija trenutno analizira spornu legislativnu velikodušnost prema Vatikanu, a poznata je i izjava europske povjerenice za tržišno natjecanje Joaquin Almunie da je porezna olakšica za Crkvu ekvivalentna državnoj subvenciji, nešto što se kosi sa zakonom Unije.

Koliku podršku ima Staderini, govori i nekoliko kampanja na Facebooku. Jedna od njih prikupila je čak 100.000 pristaša. Njihova poruka je kratka i jasna: 'Vatikan, izvoli platiti za mjere štednje.'

Biskupsko glasilo L'Avvenire pak argumentira da porezno izuzeće imaju sve nekomercijalne organizacije te da Crkva nipošto nije izolirani slučaj.

Financijska i imovinska potkoženost Vatikana tome je najbolji dokaz, zar ne?