komadanje ukrajine

Dok su sve oči uprte u Donbas, Rusi planiraju anektirati Herson: Uključivanje će biti punopravno, slično kao s Krimom

08.06.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Ukrajinski lučki grad Herson na jugu te zemlje prvi je od većih gradova koji je pao u ruske ruke. Lokalni dužnosnici koje je instalirala Moskva nakon okupacije poručuju da im je plan da se regija pripoji Rusiji što je prije moguće

'Uključivanje regije Herson u sastav Ruske Federacije bit će punopravno, slično pridruživanju Krima', rekao je Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa moskovske administracije, citiran u izvješću koje je distribuirao ruski zastupnik Igor Kastjukevič, javlja BBC. Kirijenko je također rekao da će izdavanje ruskih putovnica u gradu vrlo brzo početi i da će biti ponuđeno 'svakom stanovniku Hersona koji želi' rusko državljanstvo.

Priče o referendumu u Hersonu postoje otkako je početkom ožujka pao u ruke ruskih snaga, ali britanski obrambeni dužnosnici upozorili su prošlog mjeseca da će on 'gotovo sigurno' biti namješten kako bi Moskva mogla legitimirati svoju kontrolu.

U svom najnovijem obavještajnom ažuriranju, britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske snage nastavile s borbom u regiji i 'nedavno su postigle određeni uspjeh protunapadom', uključujući ponovno stjecanje uporišta na istočnoj obali rijeke Ingulec.