'HUŠKAČ' I 'BABA S PLACA'

Dok se Plenković i Milanović svađaju, bugarski i makedonski predsjednik zajedno kod pape Franje: Što pišu Bugari i Makedonci o sukobu hrvatskog državnog vrha?

28.05.2021 u 11:24

Bionic
Reading

Bugarski i makedonski mediji u petak daju solidan publicitet sukobu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, čija se najnovija epizoda tiče bugarsko-makedonskog sukoba

Podsjetimo, natezanje vrha hrvatske države oko ove teme traje već desetak dana, od sastanka Procesa Brdo-Brijuni, održanog na Brdu kod Kranja, nakon kojega je predsjednik Milanović izjavio da 'jedna članica Unije ulazi u intiman prostor Makedonije zahtjevom da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definira onako kako to traži susjedna država'.

Ove riječi izazvale su ljutnju u Sofiji, čije je ministarstvo vanjskih poslova odmah pozvalo hrvatsku veleposlanicu Jasnu Ognjanovac, kojoj je bugarski državni tajnik za europska pitanja Rumen Aleksandrov izrazio prosvjed zbog 'neprihvatljive i neopravdane' Milanovićeve izjave. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova, koje vodi bivši veleposlanik upravo u Bugarskoj Gordan Grlić Radman, odbilo je uzvratiti recipročnim prosvjedom.

Andrej Plenković u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Uz kronologiju slučaja, bugarski mediji pretežno stavljaju naglasak na riječi Andreja Plenkovića, koji je u srijedu na predizbornom skupu HDZ-a u Makarskoj izravno optužio Milanovića da je svojim protubugarskim huškanjem potaknuo tri napada na državljane Bugarske u Zagrebu. Bugarski državni radio citira veleposlanicu Genku Georgievu, koja navodi kako su napadi na Bugare uslijedili nakon što su rekli odakle dolaze.

'Upali smo u hrvatski skandal, evo i kako', 'Napad na Bugare posvađao hrvatskog premijera i predsjednika', 'Agresija prema Bugarima u Hrvatskoj zbog Milanovićevih riječi', neki su od naslova u kojima se bugarski dnevni tisak referira na ovaj incident. Prenose se navodni detalji napada iz članka u Jutarnjem listu koji se poziva na neslužbene izvore iz hrvatskog MUP-a. Manji broj medija, poput agencije BGNES, prenosi i Milanovićev komentar kako Plenković 'kao zadnja baba na placu ide unaokolo i govori o nekim napadima na Bugare u Hrvatskoj'.

Zoran Milanović u Slunju Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Makedonski mediji, očekivano, Milanovićevoj strani daju nešto više prostora, no ne prešućuju ni navodne incidente vezane uz Bugare. Naslovi poput 'Bugarska i Makedonija razlog za kavgu u vrhu države' i 'U Zagrebu napadnuti Bugarin i Bugarka, Plenković tvrdi da je Milanović kriv', smjenjuju se u podjednakom omjeru. I dok se makedonski mediji pozivaju na iste izvore kao njihovi bugarske kolege, na društvenim mrežama gotovo je jedinstvena podrška Milanoviću, kojeg komentatori listom vide kao novu nadu i zaštitnika Makedonaca u ovom sporu.

  • +3
Rumen Radev i Stevo Pendarovski zajedno su putovali u Vatikan, no Papa ih je primio u odvojenim audijencijama Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Kad je riječ o stvarnom meritumu spora - makedonsko-bugarskim odnosima - puno veći publicitet u obje zemlje dobilo je jučerašnje zajedničko putovanje u Rim bugarskog predsjednika Rumena Radeva i makedonskog šefa države Steve Pendarovskog, a koji su bugarskim predsjedničkim zrakoplovom zajedno putovali u posjet Vatikanu. Tom prilikom obojica su poslala pomirljive poruke - Radev je rekao kako im 'ne treba prevoditelj ni medijator' dok je Pendarovski poručio da je njihov zajednički posjet dokaz da 'na Balkanu ima ljudi i političara koji europskim jezikom mogu razgovarati o zajedničkoj budućnosti'.