DRAGAN ČOVIĆ

'Dodikova politika izraz je volje bosanskih Srba'

16.05.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako je u razdoblju u kojemu je eskalirala politička kriza u Bosni i Hercegovini, prouzročena najavama vlasti Republike Srpske o sazivanju referenduma, podupirao Milorada Dodika i njegovu politiku jer je smatra legitimnim izrazom volje bosanskih srba

'Ja sam sve vrijeme bio uz Dodika', izjavio je Čović u intervjuu koji su u ponedjeljak objavile banjalučke Nezavisne novine.

Predsjednik HDZ BiH objasnio je kako je njegova potpora Dodiku u sukobljavanju s međunarodnom zajednicom uslijedila kao rezultat procjene da se 'ne može ignorirati volja naroda u BiH i njihovih institucija'.

Čović je Nezavisnim novinama kazao i to kako nijedan predstavnik nijedne srpske stranke nema razloga biti zabrinut zbog zahtjeva HDZ BiH za teritorijalnim preustrojem BiH, jer to ne znači zadiranje u sadašnje granice RS.

'O poziciji RS neće odlučivati nitko ni u Mostaru ni u Sarajevu i dok god postoji jasan stav srpskog naroda i srpskih predstavnika, nitko ne može ugroziti RS i to je ta mjera, bez obzira što tko misli', kazao je Čović.

Komentirajući rasprave o uspostavi nove vlasti u BiH, Čović je naznačio kako će njegova stranka i dalje inzistirati na tome da visoki predstavnik Valentin Inzko povuče svoju suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kojim je izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH proglašen nezakonitim, što bi onda otvorilo prostor za uspostavu nove izvršne vlasti.

'Time bi se dala šansa da se na ustavni način riješe ti problemi', kazao je Čović.

Dodao je kako nema razloga da se istodobno ne nastave razgovori o uspostavi vladajuće većine na državnoj razini koju bi činili predstavnici hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda.