UVRIJEDIO MUSLIMANE

Dodik se ispričao zbog šovinističkog komentara

12.12.2008 u 15:56

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik u petak se ispričao zbog šovinističkih komentara o sucima Suda BiH koji su bošnjačke nacionalnosti utvrdivši kako nije imao namjeru nikoga vrijeđati

BANJA LUKA - "Nisam imao namjeru praviti razliku među ljudima po nacionalnoj pripadnosti", kazao je Dodik novinarima u Banja Luci odgovarajući na brojna reagiranja koja je izazvala njegova izjava kako u RS "ne pristaju da im sude suci muslimani".

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak takvu je Dodikovu izjavu nazvao šovinističkom, a izravno su je posebnim priopćenjima osudili američko i francusko veleposlanstvo u BiH.

Dodik je u petak pojašnjavao kako nije šovinist te kako ljude razlikuje po tome jesu li dobri ili loši, a ne po tome koje su nacionalnosti.

Ustvrdio je kako je njegova izjava zapravo izvučena iz konteksta u kojemu je pokušavao ukazati na činjenicu da se Sud BiH navodno instrumentalizira u političke svrhe kako bi progonio dužnosnike RS.

"Ja se ispričavam svima onima koji su me možda pogrešno razumjeli", kazao je Dodik.

Sud BiH, čiji rad osporava Dodik, dopustio je otvaranje istrage o okolnostima gradnje novog sjedišta Vlade RS i autoceste Banja Luka-Bosanska Gradiška.

Mediji su navodili kako su cijene radova na oba projekta višestruko premašile realne iznose te da je vjerojatno rječ o korupciji povezanoj s vlasnicima građevinskih tvrtki koji su u prijateljskim odnosima s Dodikom.

Premijer RS u petak je ponovio kako su u tom entitetu nezadovoljni radom Suda BiH jer on, prema njegovim tvrdnjama, sudi uglavnom Srbima.