PREVIRANJA U BIH

Dodik nudi odgodu referenduma, Izetbegović poziva Vijeće sigurnosti

09.05.2011 u 17:48

Bionic
Reading

Predsjednik entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako neće odustati od provedbe referenduma o odlukama i zakonima koje je donio visoki predstavnik u BiH ali da je moguća njegova odgoda, dok je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao Vijeće sigurnosti UN da snažno podupre Valentina Inzka i njegove odluke

Dodik je u ponedjeljak u Banjoj Luci najavio kako je moguća tek kraća odgoda referenduma i to pod uvjetom da međunarodna zajednica zajamči reformu pravosudnog sustava u BiH. 'Odluku o refrendumu mi povući nećemo', kazao je Dodik novinarima u Banjaluci tijekom primanja upriličenog u povodu 9. svibnja, Dana pobjede nad fašizmom.


Dodik je ovo izjavio uoči rasprave o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda kojemu je visoki predstavnik Valentin Inzko uputio izvješće upozoravajući da se stanje u BiH opasno pogoršava i to prije svega zbog postupaka vlasti RS.

Inzko je izrijekom upozorio kako je planirani referendum u RS izravno kršenje Daytonskog sporazuma, a uoči odlaska u New York je potvrdio kako je spreman poništiti odluku o provedbi referenduma ne učini li to parlament RS.

Komentirajući tu najavu Dodik je pak u ponedjeljak kazao kako entitetski parlament Inzkovu odluku može prihvatiti ali i odbiti. 'U ovom trenutku ja mogu reći da neće (prihvatiti), što god to značilo', kazao je Dodik.

Prihvatljivom je označio tek moguću odgodu referenduma za dva do tri mjeseca ukoliko za to vrijeme počne reforma pravosudnog sustava u BiH. Dodik i vlasti RS tvrde kako Sud i Tužiteljstvo BiH ne ispunjavaju svoje zadaće odnosno da su pristrani pri procesuiranju slučajeva raznih zločina počinjenih nad Srbima.

Zbog stalnih napada iz RS na pravosudna tijela BiH član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu i predsjedatelju Vijeća sigurnosti UN Gerardu Araudu uz ocjenu kako se kriza u BiH opasno zaoštrava te kako svjetska organizacija zbog toga mora odlučno djelovati.

'U svjetlu trenutačnog stanja BiH je potrebna snažna potpora međunarodne zajednice kako bi se zaustavio rastući trend dezintegracije i zemlja vratila na put reformi i euroatlantskih integracija koje nemaju alternative. Destabilizirajuće aktivnosti moraju biti zaustavljene prije nego što izmaknu kontroli', stoji u Izetnegovićevu pismu čiji je sadržaj u ponedjeljak dostavljen medijima u Sarajevu iz njegova ureda.

Izetbegović je pozvao Vijeće sigurnosti UN da snažno podupre visokog predstavnika Inzka i njegove odluke.'Ovo je ključni trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Ogroman trud je uložen u izgradnju mira i stabilnosti u ovoj zemlji u zadnjih petnaest godina. Ovo dostignuće mora biti očuvano kako bi BiH mogla nastaviti koračati ka prosperitetu kojemu teže svi njeni građani', stoji u pismu.