normalan rad

Dobronić otkrio detalje svog pisma Plenkoviću: 'Nalazimo se pred rasulom!'

25.06.2023 u 13:28

Bionic
Reading

'Nalazimo se pred rasulom i predložio sam premijeru da primi ne samo predstavnike sindikata nego i mene i još nekoliko sudaca tako da s te strane čuje od zapisničara i službenika, da mu oni prikažu plaće i radne uvjete, a onda bih mu ja objasnio neke ustavopravne probleme.', rekao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda koji je u petak sastavio i uputio dopis premijeru Andreju Plenkoviću

'Ja sam u petak sastavio dopis kojeg sam poslao premijeru Plenkoviću i u kojem sam mu objasnio cijelu situaciju. Rekao sam mu da pitanje visine plaća sudskih službenika nije samo stvar klasinčnog sindikalnog pregovaranja nego da su te niske plaće već sada ugrozile normalno funkcioniranje sudske vlasti – to sad postaje sistemsko pitanje koje se mora riješiti da sudovi mogu nastaviti normalno funkcionirati.', rekao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda gostujući u emsiji Točka na tjedan N1 Televizije.

Dobronić na pitanje znači li to da je već sada nemoguć normalan rad sudova odgovara:

'Da! Normalno funkcioniranje je već sada ugroženo i to dulje vrijeme. Problem plaća i sudaca i sudskih službenika, sudske zgrade koje su u katastrofalnom stanji i vrlo salba informatizacija dovode do toga da nisu ispunjene tri temeljne kategorije za normalan rad sudova. To su elementarni uvjeti za funkcioniranje sudova i oni nam nisu osigurani. Ako to bude problem – da sudska vlast nema minimalne uvjete za funkcioniranje…', naveo je.

Dobronić je rekao kako sudska vlast nema minimalne uvjete za funkcioniranje.

'Nalazimo se pred rasulom i predložio sam premijeru da primi ne samo predstavnike sindikata nego i mene i još nekoliko sudaca tako da s te strane čuje od zapisničara i službenika, da mu oni prikažu plaće i radne uvjete, a onda bih mu ja objasnio neke ustavopravne probleme. Jedan od glavnih je taj da dulje od 30 godina nismo proveli načelo podjele vlasti. Potpuno je neosnovano tvrditi da bilo tko tko radi na sudu je državni službenik, nije! On je sudski službenik, a sudovi ne ulaze u tijela državne uprave. To je bitna razlika između ministarstava, agencija i zavoda i sudova, sudovi su nešto drugo. Tu otpada argument da se pitanje oko 6800 sudskih službenika i namještenika može rješavati u paketu s 219.000 drugih službenika. To je potpuno krivo poimanje', podcrtava Dobronić.

Istaknuo je kako ne bi bilo dobro da premijer Andrej Plenković njegov dopis ignorira.

'U normalnim demokracijama, ako Vrhovni sud kaže da mu treba novac za neku svrhu – onda on to i dobije. Ako netko u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nije svjestan položja sudbene vlasti i svojih obveza i odgovornosti, onda on može doći na ideju da može na neki način ucjenivati sudove i sudbenu vlast jer o sredstvima odlučuje parlament na prijedlog Vlade.', rekao je Dobronić te nastavio kako je to pitanje prave građanske i političke odgovornosti koja postoji ili ne.

'To je jedan od naših najvećih problema u izgradnji demokratskih institucija – što da bi on funkcionirao jedan određeni broj institucija ali i pojedinaca mora pokazati odgovornost što u ovom slučaju, vidimo da nije slučaj', oštar je Dobronić koji je premijeru i ministru poručio:

'Nemate izbora, povećajte plaće jer se ne može nikako tumačiti da sudski službenici moraju rješavati plaće svih državnih službenika! Oni nisu ista kategorija! To što je Vlada odlučila cijelo vrijeme ignorirati upozorenja dva predsjednika Vrhovnog suda, to je njihova stvar. Vlada nema pravo tvrditi da je iznenađena. Ne povise li plaće, neće biti dobro ni za Vladu ni za bilo koga. Mi ćemo sasvim sigurno reagirati, imamo mogućnosti kako, ali neću sad o tome – nadam se da do toga neće doći.', rekao je predsjednik Vrhovnog suda.