štrajk

Dobronić kod Milanovića: Rad sudbene vlasti doveden je u pitanje

13.07.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovana Dobronića, na njegov zahtjev, a nakon sastanka iz Ureda Predsjednika RH poslali su priopćenje

U njemu se navodi da je na sastanku Dobronić upoznao predsjednika Milanovića s aktualnom situacijom i problemima u sustavu pravosuđa. Prema njegovim riječima, problemi su ozbiljni i traže sustavno rješavanje, a posebno je istaknuo izrazito loše uvjete rada na hrvatskim sudovima.

Razgovarali su i o štrajku pravosudnih službenika i namještenika koji je ušao u šesti tjedan, pri čemu je predsjednik Vrhovnog suda ukazao na moguće posljedice štrajka, ali i nerješavanja ostalih problema, za pravosudni sustav.

'Dovedeno je u pitanje uredno funkcioniranje sudbene vlasti i ostvarivanje ustavnih prava i sloboda građana', kazao je Dobronić, navodi se u priopćenju.

Milanović je, ističe se u priopćenju, upozorio kako je sadašnje stanje neodrživo te – uzimajući u obzir izrazito loš materijalni status pravosudnih službenika i namještenika - poziva Vladu da žurno osigura sve potrebne uvjete, materijalne, tehničke i organizacijske, za normalno funkcioniranje pravosudnog sustava.

'Pravosuđe mora biti u stanju građanima osigurati pravodobnu i kvalitetnu uslugu jer samo tako može jamčiti građanima ravnopravnost te zaštitu njihovih prava i sloboda', smatra predsjednik Milanović.

  • +14
Zagreb: Štrajk pravosudnih službenika na Općinskom građanskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL