NEOGRANIČENA MOĆ

Dobro došli u policijsku Republiku Hrvatsku

08.05.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Nakon krvave pljačke u kojoj je život izgubio 24-godišnji policajac, javnost se ponovno uznemirila zbog bezobzirnosti s kojom je razbojnik postupao. Neki članovi sindikata policije, očito pod utjecajem emocija, tražili su smrtnu kaznu za ubojicu, a također su upozorili da im nedostaje temeljne opreme te da su stradali policajci u obračun s opasnim i naoružanim kriminalcem krenuli bez pancirki

Vlada je promptno reagirala i u saborsku proceduru poslala novi zakon kojim će povećati represiju u društvu proširivši policajcima ovlasti. Tako će se sada policajac koji goni opasanog kriminalca bez vašeg pristanka, ako mu je potrebno, moći poslužiti vašim mobitelom i vozilom. Ako se nađete u takvoj situaciji, ne zaboravite ga zamoliti za potvrdu jer, po prijedlogu zakona, ona će vam trebati ako poželite od države zatražiti odštetu za oduzetu imovinu.

Pancirke koje su policajci tražili Vlada nije spomenula. Nije spomenula ni da je rigorozni zakon koji sada donosi Hrvatska već imala. Donijela ga je nekadašnja Račanova vlada, ali ga je Sanaderova ubrzo nakon dolaska na vlast ukinula tvrdeći da je preradikalan. Sada ga bez ikakvih primjedbi ponovno uvodi. Ako njima više nije preradikalan, bit će da su kriminalci u međuvremenu postali radikalniji. Kada nam premijer zemlju uspoređuje s Bejrutom, onda valjda ima nešto u tome - on najbolje zna, on vlada zemljom.

Dakle, naša politika se opet vrti u krug: uvodi se zakon koji smo već imali, pa smo ga ocijenili lošim, onda je odjednom postao dobar. Ne postoji nešto kao sustavna i beskompromisna borba protiv kriminala, već se stihijski i na brzinu donesene odluke pretaču u zakone, bez razmatranja njihovih eventualno štetnih posljedica po ljudska prava i slobode nedužnih građana. Oni će, naime, sada, osim od kriminalaca, morati strepiti i od nabijanih policajaca, jer tko nam garantira da pojedinci među njima neće odoljeti zlouporabi neograničene moći koju su dobili? U većini slučajeva u kojima su građani popili policijske batine interna je policijska kontrola njihove prijave proglasila neosnovanima.
Naši političari, po svemu sudeći, nemaju nikakvu viziju ili ideju o borbi za opće dobro. Cilj je napakostiti političkim protivnicima i svoje ideje predstaviti kao bogomdane, računajući na kratko pamćenje podanika koji se valjda neće sjetiti onoga što je bilo prije godinu ili dvije.

Ako nisu u stanju obuzdati kriminalce na ulicama, onda bi bilo najbolje da veće ovlasti, osim policajcima, daju i građanima i, po uzoru na Amerikance, usvoje Zakon o dozvoli nošenja oružja. Pa ako vas policajac u potjeri zamoli da mu date svoj automobil i mobitel, onda ćete mu moći ponuditi i svoj pištolj. Možda ga ne bude imao kao što nema ni pancirku.