ubrzava četvrti val

Dnevni broj zaraženih covidom-19 u Poljskoj porastao 70 posto

06.10.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Dnevni broj zaraženih covidom-19 u Poljskoj porastao je oko 70 posto prošli tjedan na oko 2000, rekao je vladin dužnosnik u srijedu te upozorio da se u zemlji ubrzava četvrti val

Poljski zdravstveni sustav u proljeće je bio preopterećen zbog trećeg vala pandemije u kojoj je zabilježeno više od 35.000 dnevnih slučajeva, ali vlasti vjeruju da će ove jeseni cijepljenje pomoći u kontroli broja zaraženih.

"Današnji su podaci upozoravajuće crveno svjetlo", rekao je Waldemar Kraska, zamjenik ministra zdravstva za javni servis Polskie Radio 1, dodajući da je u srijedu prijavljeno 2085 slučajeva.

"Ovo je zadnji trenutak kada bismo se trebali cijepiti, jer se četvrti val definitivno ubrzava, i to u onim regijama gdje je broj cijepljenih najmanji", dodao je.

Poljska je posljednjih mjeseci usporila tempo svog programa cijepljenja, a mnogi ljudi u ruralnim južnim i istočnim regijama odlučili su da se ne cijepe.

Međutim, Kraska je rekao da vlada ne planira ponovno uvesti velika ograničenja u javnom životu koja su bila tijekom prijašnjih valova pandemije.

"Ne planiramo ograničenja u gospodarstvu, ako to učinimo, bit će točno određena, na razini okruga, gradova", rekao je.