MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH

Djeca starija od 14 neće moći donijeti odluku o abortusu

04.10.2013 u 16:58

Bionic
Reading

Ministarstvo socijalne politike mladih regairalo je na članak, ' Djetetu od 14 godina neće trebati dozvola za abortus?!', kojeg je tportal.hr 30. rujna prenio iz Glasa Slavonije. Demanti prenosimo u cijelosti.

'Navedeni članak, u kojem Ministarstvo socijalne politike i mladih nije dobilo priliku da iznese relevantne činjenice i argumente, sadrži netočne tvrdnje i kao rezultat naslov koji može bezrazložno uzbuniti javnost u jednom osjetljivom području kao što je pobačaj.

Naime, u tekstu i naslovu teksta se implicira da djetetu od 14 godina neće trebati dozvola ni za odlazak na pobačaj, bez ikakve činjenične i pravne podloge. Istina je da Obiteljski zakon nije dosad, kao što neće ni ubuduće, pravno regulirati pitanje odluke o prekidu trudnoće djeteta. To područje uređuje Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece („Narodne novine, broj: 18/78 i 88/09), koji kao lex specialis određuje 16 godina kao dobnu granicu prekida trudnoće bez suglasnosti roditelja.

Prema tome, odredbe Obiteljskog zakona se ne mogu primjenjivati po pitanju pobačaja. Drugim riječima, članak 88. stavak 1. Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, ne odnosi se na odlučivanje djeteta starijeg od četrnaest godina o prekidu trudnoće. Dakle ni u kojem slučaju ne znači da bi dijete starije od 14 godina moglo samostalno donijeti odluku želi li pobačaj.

Naglašavamo da se u stavku 2. tog istog članka jasno navodi da se u slučaju ozbiljnih medicinskih zahvata koji sa sobom nose rizike teških posljedica po djetetovo fizičko ili psihičko zdravlje uz djetetov pristanak traži i pristanak djetetovih roditelja ili zakonskih zastupnika sve do djetetove 18 godine, iz čega proizlazi da po ovome prijedlogu zakona možemo imati jaču pravnu zaštitu djece u gore navedenim slučajevima nego dosad.

Po sadašnjim zakonskim odredbama dijete do osamnaeste godine potpuno je isključeno pri odlučivanju o medicinskom zahvatu na svom tijelu (pri tome mislimo i na „banalne“ medicinske zahvate vađenja krvi, rentgenske snimke, ultrazvučni pregled…), jer odluku za njega donose njegovi zakonski zastupnici. Intencija članka 88. Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, odnosno informiranog pristanka djeteta na medicinske zahvate, je izbjegavanje takvih situacija pa i onih apsurdnih da maloljetnik stariji od 16 godina koji je postao roditelj i sudski stekao poslovnu sposobnost, ne može odlučivati o dijagnostičkim i terapijskim postupcima na svome tijelu, a istovremeno može odlučivati o medicinskim zahvatima na tijelu svoga djeteta! Napominjemo još jednom da će u slučaju ozbiljnih medicinskih zahvata povezanih s rizikom za zdravlje maloljetnika i dalje biti potrebno odobrenje njegovih roditelja.

Navedene odredbe Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, temelje se na odredbama konvencije o pravima djeteta, zatim Konvencije o ljudskim pravima i biomedicini, te komparativnim sustavima Austrije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske i Slovenije', zaključuje se u demantiju.