FACEBOOK INTERVJU

Divjak: Ne razumijem zašto se Bandić bavi informatikom

16.01.2018 u 12:52

Bionic
Reading

Ministrica obrazovanja Blažena Divjak po prvi je put uživo odgovarala na pitanja putem Facebook prijenosa uživo. Pitanja ministrici postavili su građani, a intervju je vodio novinar 24 sata, Boris Rašeta.

Prva pitanja bila su vezana uz ocjenjivanje nastavnog osoblja,  određivanje kriterija za njihovo vrednovanje te daljnje obrazovanje učitelja i profesora. 

Ministrica je odgovorila kako će za kompletno nastavno osoblje koje ne zadovoljava kriterije biti osigurani razni treninzi i mentori, a kako je kvalitetna škola ona u kojoj je 'učenik motiviran, zadovoljan i gdje se postižu ishodi učenja koji su predviđeni'. 

Smatra da je naš sustav tradicionalan i da ga treba mijenjati i puno raditi s učiteljima na različite načine.

Na pitanje vezano uz informatiku, odnosno koji optimalan broj učenika na tom predmetu navela je kako je prosjek učenika na satu informatike 17, a optimalan je 20.

Na pitanje i zašto je gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, sazvao konferenciju za medije upravo o informatici na što je odgovorila da je i njoj to teško razumljivo te da ne shvaća tu Bandićevu potrebu u potpunosti. 

Što se tiče same kurikularne reforme, priprema se pilot izvođenje u 60-70 prvih razreda osnovne škole te u prvih razreda općih programa srednjih škola. 

'Puno se pričalo o zdravstvenom i građanskom odgoju, a vrlo malo o financijskoj pismenosti', objasnila je ministrica u razgovoru za 24 sata

Izjavila je i kako nema brige oko financiranja same reforme. 

  • +20
Blaženka Divjak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Osigurana su reformska sredstva u proračunu, postoji projekt koji smo napisali, imamo i švicarski i norveški fond. Kad se svi dogovorimo, novac se nađe', objasnila je. 

Divjak je dobila i pitanje vezano uz buru koja se podigla zbog 'gej slikovnica'. 

'Slikovnice u vrtiću ni u osnovnim školama ne ulaze u obaveznu literaturu. To je stvar osobnog odabira onih koji su ih naručili, ne možemo se u to miješati',  odgovorila je.