IZMJENE ZAKONA

Dividende koje branitelji ne podignu pretvorit će se u udjele u njihovu fondu

04.07.2018 u 12:27

Bionic
Reading

Saborski Odbor za ratne veterane podržao je u srijedu prijedlog zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji bi trebao osigurati više sredstava za socijalne i humanitarne potrebe hrvatskih branitelja

Zakonom se mijenja način raspodjele realizirane neto dobiti od ulaganja Fonda: sada trećina te dobiti ide članovima Fonda u obliku divideni, trećina se reinvestira u Fond, a trećina odlazi za razvojne, socijalne i humanitarne mjere, a po novome, za te bi se mjere usmjerila polovina dobiti.

Analizom postojećeg stanja utvrđeno je da bi trebalo osigurati više sredstava za ulaganje u socijalne i humanitarne mjere za poboljšanje statusa hrvatskih branitelja, objasnio je predstavnik resornog ministarstva Ivan Vučić.

Zakon bi, kaže, trebao riješiti i dugogodišnji problem nepodignutih dividendi koje predstavljaju opterećenje za Fond. Predlaže se da se dividenda koju član Fonda ne podigne do konca tekuće godine, pretvori u odgovarajući udjel u Fondu, rekao je Vučić.

Zadršku prema takvoj ideji iskazao je vanjski član Odbora Željko Poljak.

Kako se može raspolagati s privatnim vlasništvom, ne može netko uzeti mojih sto kuna i prebaciti ih negdje drugdje, rekao je Poljak, apostrofirajući podatak da se radi o 111 milijuna kuna.

Predloženu ideju podržava Josip Đakić (HDZ), tumačeći kako je njen smisao "oplođivanje" sredstava, a ne njihovo deponiranje. "Onima koji dividendu ne podignu, sredstva će se oplođivati, ovako su mrtvi kapital", tumači Đakić.

Koliko će Fond dobiti od ratne štete od Srbije?

Mira Bulja (Most) zanimalo je koliko će Fond dobiti od ratne štete koju Hrvatska naplati od Srbije?

Odbor se suglasio s Vladinim prijedlogom da se ukine Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a njegove aktivnosti prenesu na Zakladu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koja ima širi djeloklrug od Fonda.

Nije ekonomično da postoje dvije pravne osobe koje se bave sličnom djelatnošću, a koje se djelomično financiraju iz istog izvora, objasnili su ranije iz resornog Ministsrva hrvatskih branitelja.

  • +6
Branitelji Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Odbor je prihvatio Izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra iz Domovinskog rata. Predsjednik Centra Ante Nazor nije govorio o samom izvješću, ali je imao potrebu naglasiti da znanost treba dati znanstvenicima, te da njegovo mjesto nije političko, nego znanstveno.

Nazor: Nedopustivo da se zastupnici pozivaju na Zatezalove neznanstvene podatke

Hrvatski institut za povijest objavio je knjigu o Jadovnom, pa je nedopustivo da se neki saborski zastupnici pozivaju na neznanstvene podatke Đure Zatezala, rekao je Nazor, ne precizirajući o kojem je zastupniku riječ.

Poručio je i kako nema problema sa svojom imovinskom karticom, ali kako je "nezgodno" da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ravnatelja znanstvenog instituta tretira kao dužnosnika.

"Ja na ovo mjesto nisam došao politički, nego javnim natječajem", rekao je Nazor koji se, po svoj prilici, referirao na odluku Povjerenstva da protiv njega pokrene postupak za utvrđivanje mogućeg sukoba interesa, jer je kao dužnosnik dobio Nagradu Grada Zagreba u vrijednosti od 50.000 kuna.