OŠTETIO RADNIKE I DRŽAVU

Direktor zamračio 900.000 kuna

27.10.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Dovršeno je jučer kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim direktorom trgovačkog društva iz Nove Gradiške koji je radnike te proračun Republike Hrvatske i lokalne uprave oštetio za nešto manje od milijun kuna ne uplativši plaće, poreze, prireze i doprinose

Preko dvije godine, od siječnja 2008. do svibnja ove godine, direktor je uskratio uplatiti na račun proračuna Republike Hrvatske i lokalne uprave i samouprave oko 650 tisuća kuna, koje je pritom uredno obračunao i obustavio iz obaveznih doprinosa, kao i poreza od nesamostalnog rada i prireza.

Od lipnja 2009. godine pa do ožujka 2010. godine, nije uplatio ni 250 000 kuna za neto plaće djelatnika trgovačkog društva. U tom je periodu prouzročio ukupnu štetu od oko 900 tisuća kuna, pribavivši tako protupravnu imovinsku korist za trgovačko društvo. Sud će utvrditi koliko je od tog iznosa direktor strpao u svoj džep.

Osim spomenutih kaznenih djela, direktor je također propustio predložiti i zatražiti otvaranje stečajnog postupka, iako je znao da je trgovačko društvo dulje od 60 dana nesposobno za plaćanje nepodmirenih obveza.

Protiv 53-godišnjaka slijedi kaznena prijava. Za kazneno djelo zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, dok mu za kazneno djelo povreda prava na rad i drugih prava iz rada prijeti novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.