PRIJE UKIDANJA SANKCIJA

Direktor IAEA-e traži od Teherana 'pojašnjenja'

20.09.2015 u 19:17

Bionic
Reading

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukia Amano posjetio je u nedjelju Teheran kako bi dobio 'pojašnjenja' o iranskom nuklearnom programu i objasnio svoje stajalište iranskim zastupnicima

IAEA od rujna traži od Irana da razjasni 'nejasnoće" u pogledu svojih prošlih nuklearnih aktivnosti, prije nego mu se ukinu međunarodne sankcije uvedene 2006.

Ponajprije sumnja da su se u vojnom kompleksu Parchin provodila testiranja koja se mogu koristiti u nuklearnom programu, što Teheran niječe.

Iran ne želi dopustiti IAEA-i pristup toj bazi, uz objašnjenje da je to vojni kompleks te da je IAEA već provela inspekcije ondje 2005. i nije ništa pronašla.

'Agencija traži pojašnjenja nekih pitanja i time ispunjava svoje zadaće, što može biti dobra osnova za dugoročnu suradnju', rekao je Amano u povodu sastanka s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, prenijela je Irna.

Ne precizirajući o čemu je točno riječ, Amano je istaknuo da IAEA 'korak po korak (...) provjerava iranske nuklearne programe" i pokušava nepristrano izvijestiti o rezultatima svojeg rada'.

'Želimo ukloniti sve točke prijepora', rekao je iranski predsjednik na sastanku s Amanom, ustrajući na tome da njegova zemlja poštuje sve uvjete iz sporazuma postignutog sa svjetskim silama. Rohani je izjavio i da će Iran 'dobrovoljno primijeniti dodatni protokol (Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja)', koji predviđa provjere nuklearnih i vojnih postrojenja bez najave ili s najavom u posljednji trenutak.

'Nadamo se da ćete i vi pravedno nadzirati provedbu nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila od 14. srpnja', poručio je Amanu.

Dodatni protokol Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja omogućuje IAEA-i da intenzivira nadzor nuklearnih programa u svijetu kako ih se ne bi koristilo u vojne svrhe.

Amano se sastao i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom te direktorom iranske Organizacije za atomsku energiju Alijem Akbarom Salehijem. Obratio se također iza zatvorenih vrata posebnom parlamentarnom povjerenstvu uspostavljenom isključivo za provjeru nuklearnog sporazuma.