Tihomir Mavriček

Direktor u HNB-u otkrio kad ćemo moći nabaviti eure i što će biti s kunama na računima građana

18.07.2022 u 21:25

Bionic
Reading

U Hrvatskoj kovnici novca danas je svečano obilježen početak proizvodnje kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom, a na pitanja kad će euri stići, kad će ih početi isporučivati bankomati te koji je rok zamjene kuna u eure odgovorio je izvršni direktor HNB-a za gotov novac Tihomir Mavriček

"Počela je masovna proizvodnja hrvatskih eurokovanica koje će biti u opticaju od 1.1.2023., a građani će ih moći pribaviti od 1.12.2022. u obliku početnih paketa. Početni paket je određena količina eurokovanica, 343 eurokovanice u protuvrijednosti 100 kuna koje će građani moći nabaviti u bankama, FINA-i i Pošti. Građani će dati 100 kuna i dobiti protuvrijednost 13,28 eura u tih 33 eurokovanice", kazao je Mavriček za RTL.

Objasnio je i da će s 1.1.2023. bankomati isplaćivati eure.

"Od 1.1.2023. nije moguće isplaćivati kune na bankomatima već samo eure", kazao je.

  • +24
Početak proizvodnje hrvatskih eurokovanica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bozidar Bengez

"Za novac koji se drži kod kuće građanima se savjetuje da ga krajem godine počnu polagati na račune kako bi se automatizmom mogao prebaciti u eure, a oni koji će duže čekati moći će besplatno tijekom iduće godine zamijeniti kune u eure u bankama, Pošti i FINA-i, a od 2024. nadalje, u HNB-u za novčanice neograničeno vrijeme a za kovanice iduće dvije godine. Kovanice će se moći ukupno 3 godine mijenjati za eure", kazao je Mavriček.

Komentirao je i hoće li građani morati dokazivati porijeklo novca. "Zamjena kune za eurom primjenjivat će se regulativa iz sprečavanja pranja novca koja zapravo propisuje da se svaka transakcija iznad 105 tisuća kuna mora evidentirati, a nakon 200 tisuća kona mora se prijaviti Uredu za sprečavanja pranja novca", kazao je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNB