PRIJEVARA I POTPLAĆIVANJE

Diplomatkinja osramoćena napustila SAD

10.01.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Indijska konzulica, čije je uhićenje u New Yorku prošlog mjeseca izazvalo krizu u odnosima između SAD-a i Indije, dobila je američku vizu koja joj je omogućila imunitet i otputovala iz SAD-a što bi trebalo pridonijeti popravljanju odnosa između dviju zemalja

Konzulica Devyani Khobragade je otputovala pošto ju je američko pravosuđe formalno optužilo u četvrtak, objavilo je u petak indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon nekoliko tjedana napetosti između dviju zemalja, sud je optužio Khobragade, osumnjičenu da je lagala o okolnostima zapošljavanja svoje kućne pomoćnice, ali je konzulica u međuvremenu dobila diplomatski imunitet. Usred optužbe za prijevaru oko vize i lažnu izjavu, napustila je SAD.

'Devyani Khobragade dobila je od SAD-a vizu G1 koja joj omogućuje potpuni diplomatski imunitet. Vraća se u Indiju. Trenutno je u zrakoplovu', kazao je indijski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Syed Akbaruddin u tweetu.

Viza G1 dodjeljuje se stranim diplomatima koji rade u međunarodnim organizacijama u SAD-u.

U odvojenom priopćenju, ministarstvo je navelo da je Indija odbila odustati od diplomatskog imuniteta svoje konzulice, kao što je tražio Washington, potaknuvši njezin odlazak iz SAD-a gdje su joj ostala djeca.

Vlada je 'odbila i premjestila svoju savjetnicu Khobragade u ministarstvo vanjskih poslova u New Delhiju', piše u priopćenju.

Indija se angažirala iza kulisa unazad nekoliko tjedana kako bi osigurala totalni imunitet svojoj konzulici, strahujući da će se morati pojaviti pred sudom.

Devyani Khobragade, zamjenica glavne konzulice u New Yorku, uhićena je 12. prosinca i pritvorena na 48 sati. Američko pravosuđe optužuje ju da je potplatila i izrabljivala kućnu pomoćnicu, također Indijku, Sangeetu Richards, te da je lagala i proizvela lažne dokumente kako bi ova dobila radnu vizu.

Tijekom kratka pritvora, diplomatkinju su pretražili po tijelu što je izazvalo zgražanje New Delhija, koji je poduzeo mjere odmazde protiv SAD-a, posebice protiv njegovih diplomata i veleposlanstva u Indiji.