glas iz samoizolacije

DIP objavio kako će glasati birači zaraženi koronavirusom

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 15:01
  • Objavljeno 03.07.2020 u 15:00
Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) donio je izmjene i dopune tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a da se osobama zaraženim koronavirusom omogući glasanje

'Izražavamo zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio ustavnopravno prihvatljivom da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima. Sukladno tome DIP je donio izmjenu i dopunu tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a', rekla je Ana Lovrin na konferenciji za novinare u vezi odluke Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih covid-19, javlja N1.

Dodala je kako su brisali stavak da takve osobe ne mogu glasati te je dodano glasanje zaraženih s covidom-19.

'Oni će glasati preko druge osobe koja će po njihovoj ovlasti glasati umjesto njih', dodaje se iz DIP-a.

Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će glasanje obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima Covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.

'DIP cijelo vrijeme vodi računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja pučanstva. Po izmjenjenoj tehničkoj uputi osoba zaražena Covidom-19 ne smije doći u kontakt s glasačkim listićem, biračkim odborom i bilo kojim drugim izbornim materijalom', dodala je Lovrin.

Od osoba u samoizolaciji za glasanje se javilo njih 476. Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom, a neki su javili da imaju nekoga za pozvati, dodaju iz DIP-a.

'Zakon kaže da osobe zbog tjelesne mane ili su nepismeni mogu glasati uz pomoć druge osobe. Oni će izraziti želju i volju za koga glasati, a fizički će to umjesto njih napraviti netko drugi', pojasnila je Lovrin proceduru.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal