OTVORENO ZA VOGUE

Dinastija Clinton: Chelsea kreće majčinim stopama

16.08.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države možda dobivaju novu političku dinastiju. Chelsea Clinton, kći bivšeg predsjednika Billa i sadašnje državne tajnice Hillary Rodham, za novi je broj magazina Vogue prvi puta otvoreno progovorila o mogućnosti da se i sama, kad se za to steknu uvjeti, kandidira za neku od javnih dužnosti

'Prije kampanje moje mame (riječ je o neuspješnom pokušaju Hillary Clinton da 2008. godine osvoji demokratsku predsjedničku kandidaturu) svakako bih rekla ne. Ali sada, ne znam', rekla je 32-godišnja Chelsea.

A da već dobro poznaje političku retoriku, potvrdila je tumačenjem svoje najave.

'Kad bih došla do točke kad osjetim da sam pozvana nešto učiniti, a mislim da nitko drugi ne bi bio dovoljno predan da ostvari zdraviji, pravedniji, nepristraniji, produktivniji svijet, tada bi to bilo pitanje na koje bih morala odgovoriti', rekla je Chelsea, koja je bila jedno od najmlađe djece u Bijeloj kući (jasno, nakon mališana Johna Fitzgeralda Kennedyja i kćeri sadašnjeg predsjednika Baracka Obame). A da nije daleko od konačne odluke, potvrdila je i svojom izjavom kako je shvatila da svoju prepoznatljivost u javnosti može ignorirati ili je iskoristiti kako bi istaknula pitanja do kojih joj je stalo.

Chelsea je ovim svojim odgovorom dala dosta materijala za razmišljanje političkim analitičarima jer se već nekoliko puta u američkim medijima, nakon neuspjeha njezine majke Hillary da osvoji kandidaturu, pojavila teza (više kao šala, ali sada s temeljima) kako bi prva američka predsjednica mogla postati upravo Chelsea. Naime, Hillary je došla najbliže do sada nominaciji, ali se zadovoljila mjestom državne tajnice i najavila je da se neće kandidirati 2016. godine (što tek treba vidjeti).

Među demokratima u ovom trenutku i nema druge snažnije ženske političke osobnosti (Nancy Pelosi je ostvarila svoj vrhunac kao prva žena na čelu Kongresa), a kod republikanaca je tu Condoleezza Rice, ali ona je odbacila bilo kakav interes da se kandidira. Dakle, otvoren je prostor za mladu snagu iz poznate političke obitelji.

Jasno, da bi ostvarila taj cilj potrebno je da se kandidira na izborima na razini savezne države, a onda da krene prema Kongresu. Kad bi se pak odlučila na taj potez, koji bi naišao na veliku podršku javnosti i medija zbog pozitivnog naslijeđa njezinih roditelja - Bill se i dalje smatra jednim od najboljih američkih predsjednika posljednjih desetljeća, a Hillary je kao državna tajnica iza sebe ostavila vrlo jasan trag - Chelsea bi lako bila izabrana i tako započela treću veliku američku političku dinastiju.

Demokrati imaju svoje Kennedyje koji i dalje, unatoč svim obiteljskim tragedijama, imaju snažan politički utjecaj, a republikanci svoje Busheve koji tek lansiraju nove nade - sin Jeba, brata bivšeg predsjednika Georgea W. Busha. A svi vole dinastije.