ZMAJLOVIĆ UVJERAVA

Dim koji izlazi iz rafinerije u Bosanskom Brodu je para

02.12.2012 u 15:12

Bionic
Reading

U Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH stiglo je traženo očitovanje iz Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, u BiH, s tvrdnjom kako su pogoni sada u potpunom remontu, a dim koji izlazi iz dimnjaka predstavlja vodenu paru

Potvrdio je to hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović tijekom sinoćnjeg boravka u Slavonskome Brodu. Podsjetio je kako je prošloga tjedna zatražio žurno očitovanje bosanskobrodske Rafinerijske uprave, jer su krajem studenoga u Slavonskome Brodu ponovno zabilježena prekoračenja dopuštenih vrijednosti sumporovodika iako su Rafinerijini pogoni trebali biti u redovitom remontu od 11. studenoga.

‘Ispostavilo se ipak kako je 11. studenoga počeo djelomični remont, a prema sadašnjim izjavama iz Rafinerije u Bosanskom Brodu, u ovom trenutku pogoni su u potpunom remontu. Dim koji se vidi iz dimnjaka predstavlja vodenu paru. Tako oni izjavljuju’, istaknuo je ministar Zmajlović.

Podsjetio je i kako su intenzivirani kontakti sa susjednima.

‘Vršimo pritisak na susjednu stranu da naprosto prisili Rafineriju u Bosanskom Brodu da nastavi i završi modernizaciju kako bi se problem onečišćenja na zadovoljstvo svih što brže riješio’, kazao je.

Tomu će pomoći i međudržavni sporazum o zaštiti okoliša između Hrvatske i BiH, koji bi uskoro trebao biti potpisan. To je korak koji ide u smjeru lakše koordinacije aktivnosti na svim državnim razinama kako bismo postigli krajnji cilj - čisti zrak, zaključi je ministar Zmajlović.

Proizvodnja u Rafineriji nafte u Bosanskome Brodu (BiH) obnovljena je prije tri i pol godine kada su ju kupili ruski vlasnici. Dosada je u modernizaciju uloženo 120 milijuna eura, a do kraja 2015. godine, kada završava modernizacijski proces, uložit će se ukupno 750 milijuna eura, tvrde izvori iz Rafinerije. Jedan od strateških ciljeva modernizacije bosanskobrodske Rafinerije nafte je emisiju štetnih plinova svesti na najmanju moguću mjeru.

Od početka rada Rafinerije u Bosanskom Brodu građani Slavonskoga Broda žale se na onečišćenje zraka, a prije dvije godine postavljena mjerna postaja redovito bilježi prekoračenja graničnih vrijednosti sumporovodika, a povremeno i benzena.

Redoviti remont Rafinerijskih pogona ublažit će problem ali samo do kraja ove godine. Od početka 2013. Rafinerija nafte nastavlja s preradom nafte, pa vlasti u Slavonskome Brodu traže brže i učinkovitije mjere u rješavanju tog međudržavnog ekološkog problema.