ŠVALJEK IZRAZILA SUMNJU

'Dileme oko Svetica su utemeljene'

11.02.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je u srijedu da na sjednici Gradske skupštine zakazanoj u četvrtak neće biti točka o izgradnji Sportsko-rekreacijskog centra (SRC) na Sveticama zbog "određenih utemeljenih dilema" u vezi nekoliko elemenata potencijalnog ugovora s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS)

Švaljek je novinarima rekla da je zagrebačka vlast ozbiljno namjeravala uvrstiti točku o izdavanju prethodne suglasnosti za izgradnju sportskog objekta na Sveticama na dnevni red sutrašnje sjednice, međutim, s obzirom na utemeljene dileme u vezi ugovora, zajedno s HNS-om zaključili su da ugovor treba kvalitetno pripremiti za sljedeću sjednicu Gradske skupštine, koja bi se trebala održati u ožujku.

Bilo bi neozbiljno kada bi Gradska skupština donijela odluku koja bi se u nekom sljedećem trenutku pokazala neprovedivom, dodala je.

Švaljek je najavila da će na dnevnom redu sutrašnje sjednice biti više od 20 točaka, a na kritiku iz SDP-a i HNS-a da to nisu bitne točke, kao što su SRC Svetice, odvojeno prikupljanje otpada ili izdvajanje kulture iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, rekla je da teme možda nisu posebno aktraktivne, ali ih treba riješiti.

Na upit je li moralno što je zagrebačkom HDZ-u oprošten dug od 31.300 kuna za najam prostora u Gundulićevoj ulici, Švaljek je odgovorila kako ne može "donositi vrijednosne sudove o tome treba li primjenjivati zakon ili ne".

Ne može se postavljati pitanje moralne opravdanosti primjene zakona, poručila je Švaljek, a onaj tko je pripremao Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obračnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja vjerojatno je uvažavao sve aspekte moralnosti ili nemoralnosti.

Upitana što će biti s radnicima Čistoće koji su zaposleni preko agencije, a sindikat traži da se zaposle na neodređeno vrijeme, Švaljek je rekla kako se radi o radnicima koji su privremeno zaposleni, a tvrde da je karakter njihova rada trajan.

Uprava Zagrebačkog holdinga treba razmotriti taj problem i očitovati se. Ako se radi o poslu koji traje nekoliko godina i više, onda nema razloga da se radnici ne zaposle na neodređeno vrijeme, istaknula je Švaljek.

Na pitanje pretpostavlja li da će želju za stalnim zapošljavanjem izraziti i drugi radnici koji u Holdingu rade preko agencija, Švaljek je rekla da prvo treba utvrditi utemeljenost takvih želja.