znanstvenik o crnim rekordima

Đikić: Normalno je da brojevi rastu i rast će još više

09.10.2020 u 09:08

Bionic
Reading

Komentirajući rekordan broj novozaraženih, znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić kazao je da su svi brojevi očekivani te da su posljedica migracijske prirode ljetnog ponašanja

"Ljudi su se opustili, bio je potreban odmor, statističari su ga očekivali, ali ovi brojevi nisu alarmantni, nego pozivaju na oprez", rekao je Đikić za N1.

Trend poraza je alarmantan, jer ukazuje da je virus oko nas i poziva da se opreznije ponašamo i poštujemo mjere, rekao je Đikić.

Normalno da je ovo početak drugog vala. Normalno je da brojevi rastu i rast će još više, rekao je Đikić.

Kako spriječiti eksponencijalni rast novozaraženih?

"Sigurno je da je ovo zabrinjavajuće i da bi Stožer trebao reći koji su magični brojevi iznad kojih se moramo pripremati na dodatne mjere i koji je to broj koji bi trebao biti da naš sustav ne može ponuditi pravilnu njegu oboljelih. Svi ti brojevi bi trebali biti pušteni u javnost i onda bi javnost bila mirnija", rekao je Đikić.

Podsjetimo, u Hrvatskoj su u četvrtak zabilježena rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno je ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba, objavio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.