POSLOVANJE U OBLAKU

Deutsche Telekom razmišlja o ponudi za Host Europe

17.06.2016 u 09:34

Bionic
Reading

Deutsche Telekom (DT) razmišlja o ponudi za informatičku tvrtku Host Europe Group (HEG), specijaliziranu za usluge zakupa prostora na serverima, u sklopu nastojanja da ojača poslovanje u oblaku (cloud computing), kazali su Reutersu upućeni izvori

DT planira kao platformu za kupnju HEG-a upotrijebiti svoju podružnicu za usluge zakupa Strato, kupljenu 2009. godine za 275 milijuna eura. No ona je znatno manja od Host Europe Groupa pa DT traži partnere za financiranje takvog spajanja, kazao je jedan od izvora.

Pitanje financiranja u DT-u žele riješiti u suradnji s američkim private equity tvrtkama, tvrde izvori, dodajući da skupina investicijskih tvrtki koje s njemačkim divom razmatraju zajedničku ponudu za HEG uključuje, među ostalima, Hellman & Friedman i Blackstone.

U Deutsche Telekomu ni u vlasniku HEG-a Cinvenu, Blackstoneu i Hellman & Friedmanu nisu željeli komentirati te informacije ili nisu bili dostupni za komentar.

Hellman & Friedman nedavno je surađivao s DT-om na akviziciji kontrolnog udjela u Scout24.

Cinven želi pokrenuti postupak prodaje prije kolovoza i cilja na vrijednost ponude od oko 1,7 milijardi eura, kazali su izvori.

Pružanje usluga preko interneta, takozvane usluge u oblaku, bilježi snažan rast u proteklih nekoliko godina. Potaknuti sve bržim internetskim i mobilnim vezama, građani i kompanije mogu spremati podatke na udaljenim serverima umjesto na osobnim računalima i pristupati im kadgod požele.

Takvo se poslovanje oslanja na dugoročne ugovore i obično uključuje dulje poslove nego što su planovi za mobilnu telefoniju te jamči telekomunikacijskim kompanijama predvidiv priljev prihoda.

HEG pruža usluge zakupa uglavnom malim i srednjim kompanijama, a 2013. godine prodan je Cinvenu za 438 milijuna funti (619 milijuna dolara). U međuvremenu ga je Cinven ojačao nizom akvizicija, uključujući Telefonicu Germany Online Services, Domain Factory i Intergeniju.