izlazne ankete

Desnica pobijedila na izborima u Madridu

04.05.2021 u 22:09

Bionic
Reading

Konzervativna Narodna stranka (PP) predvođena čelnicom Isabel Ayuso pobijedila je u utorak na prijevremenim regionalnim izborima u Madridu osvojivši između 62 i 65 od 136 mjesta u lokalnom parlamentu, pokazuje izlazna anketa. Budući da konzervativci nemaju natpolovičnu većinu očekuju se razgovori o koalicijskoj vladi s desnom strankom Vox koja je osvojila od 12 do 14 mjesta.

Ayuso, 42-godišnja novinarka s magisterijom iz političke komunikacije, predsjednica je pokrajine Madrida od kolovoza 2019. Njezin PP od 1995. vlada Madridom koji je uz Kataloniju i Baskiju jedna od gospodarski najmoćnijih dijelova Španjolske i na koju otpada 19 posto nacionanog BDP-a.

Ayuso je prijevremene izbore sazvala nakon što je pukla suradnja s manjinskim koalicijskom partnerom, strankom centra Građani koji u subotu nisu ušli u parlament.

Socijalisti, koji vladaju Španjolskom, na drugom su mjestu s osvojenih između 20 i 25 mandata, a treće mjesto je pripalo lijevoj formaciji "Više Madrid" s 21 do 24 mjesta u parlamentu. 

Desni Vox kojim je ljevica plašila birače četvrti je i izgledan je njegov prvi ulazak u vladu Madrida, pokazuje izlazna anketa objavljena na javnoj televiziji RTVE.

"Fašizam ili demokracija", bila je poruka lijevog Unidas Podemosa koji će imati 10 ili 11 mjesta. Podemosov lider Pablo Iglesias napustio je potpredsjedničko mjesto u španjolskoj vladi kako bi se kandidrao na izborima u Madridu, no stranka je pala na treću poziciju na ljevici.

U utorak je na birališta bilo pozvano nešto više od pet milijuna stanovnika glavnog grada Španjolske i okolice s pravom glasa. U redu su čekali s maskama i morali su dezinficirati ruke.

Izlaznost je bila 69 posto, jedanaest posto više nego na izborima prije dvije godine.