ide raspuštanje parlamenta

Bugarska: Novi izbori u srpnju jer socijalisti odbijaju formirati vladu

01.05.2021 u 22:25

Bionic
Reading

Bugarska će u srpnju izaći na birališta nakon što su socijalisti u subotu postali treća politička stranka koja je odbila voditi vladu

Socijalisti, koji su na izborima 4. travnja izgubili gotovo polovicu svojih mjesta, rekli su da će biti nemoguće postići radnu većinu u podijeljenom parlamentu i da će mandat vratiti čim im ga predsjednik uruči 5. svibnja.

Predsjednik Rumen Radev bit će prisiljen raspustiti parlament, imenovati privremenu vladu i raspisati zbore u roku od dva mjeseca, te će se oni najvjerojatnije održati 11. srpnja.

Dugotrajna politička nestabilnost mogla bi otežati oporavak gospodarstva najsiromašnije države članice Europske unije koje je pogođeno pandemijom i učinkovito iskorištavanje EU-ovog fonda za oporavak od koronavirusa čija je vrijednost 750 milijardi eura.

Odluka socijalista je donesena nakon što su stranka desnog centra GERB odlazećeg premijera Bojka Borisova i nova stranka ITN, koju vodi TV voditelj i pjevač Slavi Trifonov, odustali od pokušaja sastavljanja vlade.

Gnjev javnosti zbog raširene korupcije nakon gotovo desetljeća vladanja Borisova osnažio je potporu antielitnoj stranci ITN i dvjema manjim grupacijama protiv korupcije, međutim, njih tri zajedno nemaju većinu u parlamentu.

Socijalisti, koji su vodili kampanju protiv GERB-a, rekli su da su tri nove stranke odbile ući u savez s njima.

"Tri nove stranke u parlamentu pokazale su političku nezrelost, nisu mogle nadvladati svoj ego", izjavila je Kornelija Ninova, čelnica socijalista, nakon stranačkog sastanka.

"U ovoj situaciji, usprkos našoj volji za promjenom, vlada s nama na čelu, čak i ona privremena, je nemoguća", istaknula je.