UOČI GAY PRIDEA

Desni političari žele prazan grad, a lijevi 'imaju obaveze'

04.09.2014 u 11:10

Bionic
Reading

Priprema organizacije gay parade u Osijeku toliko je uznemirila lokalne političare da ni vlast ni oporba ne znaju kamo bi sa sobom u subotu, 6. rujna u 11 sati, kada se inače svi ljeti šeću kroz terase kafića od glavnog trga, spuste Ribarskom ulicom do Promenade, ližu sladoled i guraju bicikle ili aute parkiraju u Ulici Vjekoslava Hengla i sjede na klupicama u parku Sakuntala, pa opet kroz Kapucinsku ulicu do trga, i u takvom krugu provedu subotnje dopodne

S obzirom na to da je ta šetnja uistinu ugodna dok si čovjek ne odabere kafić ili slastičarnicu u kojoj će prokomentirati tjedna zbivanja i prolaznike, udruga Liberos, koja se zalaže za ljudska prava s naglaskom na prava seksualnih manjina, odabrala je subotnju špicu da bi istaknula da u Osijeku žive homoseksualci, o kojima se malo govori i koji se zbog mržnje nekih sugrađana moraju sastajati na kućnim zabavama s tajnim adresama.

Postoji više razloga, a uglavnom se radi o fizičkim napadima na homoseksualce, kojima je jedina zaštita ostala grupirati se i upoznavati putem interneta, a zabave održavati samo s provjerenim ljudima, u čemu neformalnoj grupi pomaže i udruga Liberos, što je u otvorenom pismu objavljenom na portalu Gay.hr objasnila Mirna Zlatić, predsjednica udruge.

Osnovni je smisao Pridea istaknuti da su homoseksualci u Osijeku prisutni i da se moraju skrivati pred dijelom svojih sugrađana, ali udruga nije tražila angažman lokalnih političara, već više interes javnosti, prolaznika, medija, drugih manjina i njihovu solidarnost. No isti dan nakon najave održavanja parade, prije dva mjeseca, odjednom su homoseksualna pitanja postala najvažnija tema održavane sjednice Gradskog vijeća.

Jedan vijećnik HDSSB-a uznemirio je suparnika u borbi za glasove desnih birača Antu Đapića pitanjem hoće li ovaj, kao predsjednik Gradskog vijeća, biti predvodnik 'parade koja će biti puna bičeva i lanaca', ali Đapić se nije dao smesti, već je otkrio što bi od Osijeka napravio kada bi mu zakoni davali ovlasti teksaškog šerifa i da svoje stavove nametne iznad slobode okupljanja: 'Grad ne izdaje dozvole za ovakva događanja, ali da izdaje, ja bih bio protiv. Ja sam demokratičan čovjek, ali imam svoje stavove, koje sam i izrazio glasujući za inicijativu organizacije U ime obitelji. Dakle, neću sudjelovati u toj koloni, ništa me ne obvezuje na to', ustvrdio je.

I ostali su političari nešto rekli o gay paradi. Gradonačelnik Ivica Vrkić ne slaže se sa stavovima organizatora parade, ali ih podržava: 'Osijek je otvoren za sve oblike svjetonazora, a ja na to reagiram slično kao i na rad drugih udruga. Osobno ih primam i zaželim da postignu svoj cilj, u čemu je gradska uprava i pomogla. Ali jasno ću im dati do znanja da sam konzervativno odgojen i ne dijelim njihov stav. Zalažem se za njihova prava, nemam ništa protiv toga, ali ne dijelim taj svjetonazor', rekao je Vrkić tportalu.

Pokrenuta je inicijativa 'Prazan grad', za sada samo na internetu, pa se još ne zna koliko ima pristaša nečije ideje da se u subotnje dopodne svi protivnici homoseksualaca udalje iz centra grada ili barem pod okrilje katoličke katedrale, kamo povorka neće doći s obzirom na dosadašnje stavove Katoličke crkve, Vatikana, Pape i hrvatskih biskupa o ovoj seksualnoj orijentaciji.

Slično 'Praznom gradu' na ovaj problem gledaju u HDSSB-u. Karlo Šatvar, glasnogovornik stranke, kaže da se oni 'protive diskriminaciji manjina, pa tako i seksualnih, ali da parada košta novca; nije dobro rješenje i postoje drugi načini borbe za ova prava'.

'Na akciju 'Prazan grad' se ne može ići, jer je nedolazak i njezin smisao, ali je zanimljiva. Mislimo da sljedeće godine neće biti potrebe za održavanjem gay parade u Osijeku, jer to ne treba našem gradu', ocijenio je Šatvar.

Obrnuto je poručila Biljana Borzan, SDP-ova eurozastupnica, koja bi u povorci sudjelovala, ali taj dan mora prisustvovati na sastanku Glavnog odbora stranke čija je članica. U njezinu osječkom uredu Tomislav Prusina rekao nam je da su stavovi Borzan poznati od ranije, a pogotovo po djelovanju u Bruxellesu gdje je govorila proljetos povodom izvještaja Agencije za temeljna prava, koji su pokazali da se jedna od dviju ispitanih LGBT osoba u EU-u osjeća diskriminirano ili uznemirivano na temelju spolne opredijeljenosti, jedna od triju osoba je bila diskriminirana pri traženju robe ili usluga, a jedna od pet LGBT osoba je diskriminirana na području zaposlenja i struke.

'LGBTI osobe su diskriminirane i zlostavljane u svojim svakodnevnim aktivnostima. Svaka četvrta biva fizički napadnuta, a tek 22 posto bi ih prijavilo nasilje policiji. To je sramotno za današnje društvo! Stav kako smo svi dužni osigurati ravnopravnost svih članova naše zajednice se uči u obitelji, zajednici i školama. Program građanskog odgoja i obrazovanja koji se odnedavno provodi u Hrvatskoj pozitivan je primjer. Učenici kažu kako su kroz njega postali svjesniji prava i odgovornosti koje imaju u svojoj zajednici. Međutim, velik je posao još pred nama', rekla je Borzan u EU parlamentu, ali konkretnu podršku osječkom gay prideu ne može dati zbog sastanka u stranci u Zagrebu.

I dogradonačelnik Vladimir Ham, da je te subote u Osijeku, rekao je novinarima, pridružio bi se povorci, ali bit će izvan grada. Zato u HDZ-u ne dvoje: 'Ja to ne podržavam i točka', izričit je Damir Kramarić, predsjednik lokalnog HDZ-a, u čemu mu, po ogorčenju pojavom homoseksualaca, konkurirati može jedino Danijel Srb, predsjednik HSP-a, koji više ne sudjeluju ni u gradskoj ni lokalnoj vlasti.

Srb je ocijenio da gay pride 'skreće pozornost sa stvarnih problema' i da 'narod nema što jesti', a da će, osim što neće sudjelovati u povorci, HSP 'možda organizirati nešto kontra', ali da će javnost obavijestiti na vrijeme o tome što će to biti.

Kolumnistu lokalnog portala Osijek 031 prihvatljivo je da se gay pride održi, ako na to imaju pravo svi ostali. 'Paradiraju gradom i vjernici u procesijama i političari sa svojim sljedbenicima i razni drugi. Bit će to ujedno iskorak iz razdoblja svojevrsnog ratnog stanja koji se u Osijeku na simboličkoj razini već dva desetljeća neprestano ponavlja stalnim resetiranjem brojčanika i vraćanjem u jednu te istu 1991. godinu. Ima i onih koji smatraju da su Osijeku i Osječanima važnije teme gospodarstvo i nezaposlenost nego prava seksualnih manjina. Naravno da jesu, ali one se međusobno ne miješaju, kao juha i desert. Zar se, uostalom, proteklih dvadesetak godina - još od vremena kada nikome nije bio ni na kraj pameti nekakav gay pride u ovom šoru – pažnja građana nije raznim ideološkim temama podmuklo odvraćala od pravih razloga propasti osječkog gospodarstva i onih koji su doveli do toga kao i do teškog socijalnog srozavanja ovdašnjih ljudi?' - piše kolumnist pod naslovom 'Može li Osijek to progutati?'.

U Osijeku prije desetak godina

Osim ratnih zločina i kriza vlasti, posljednjih godina nijedna udruga nije ovako uspjela uznemiriti lokalne političare kao LiberOs, čija predsjednica Zlatić, u otvorenom pismu Gay.hr-u, piše: 'Udruga LiberOs aktivno se zalaže za osnaživanje lokalne LGBTIQ zajednice, odnosno onoga što od nje postoji u Osijeku. LGBTIQ osobe u Osijeku su većinom u privatnim grupicama te ne postoji neka jača lokalna zajednica. Određeni dio populacije, konkretno onaj dio zainteresiran za aktivizam, jest u LiberOS-u.'

Promijenilo se dosta stvari otkako je u Osijeku, prije desetak godina, djelovala podružnica udruge Iskorak, koja se također bavi gay pravima. Udruga je imala javni ured u gradskom prostoru u potkrovlju zgrade u Kapucinskoj ulici, u centru grada, na trasi povorke kojom će LiberOs promovirati toleranciju između različitih seksualnih orijentacija. Ured Iskoraka tada je pružao savjetodavnu pomoć homoseksualcima, služio kao mjesto sastanaka, većinom mladih i studenata, koji su čak lijepili plakate za neke od svojih aktivnosti, a jedna je bila prosvjed protiv napada SAD-a na Irak, zajedno s nevladinom organizacijom Osječki zeleni, čijim su se aktivistima na glavnom trgu pridružili iskorakovci sa svojom zastavom. Padala je kiša i također je bio 'prazan grad'.