RATNI ZLOČIN

Desetogodišnja zatvorska kazna za ratni zločin u Tenji

17.11.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Sudsko vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u srijedu je Darka Radivoja (41), pripadnika tadašnje milicije u sastavu Teritorijalne obrane (TO) Tenja, optuženog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Tenje, proglasilo krivim te osudilo na desetogodišnju zatvorsku kaznu

U obrazloženju presude navedeno je kako je sud tijekom postupka nesumnjivo utvrdio da je okrivljeniRadivojizvršio kazneno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret, odnosno da je 20. studenoga 1991. godine ubio pripadnika 130. brigade HV-a Marjana Plateša, koji je bio ranjen, a potom zarobljen.

U presudi se navodi da je Radivoj kazneno djelo izvršio nad ranjenim ratnim zarobljenikom koji je u to vrijeme bio mlađi čovjek.

Prema obrazloženju, okolnosti pod kojima je djelo izvršeno, jer je Radivoj prije pogubljenja Plateša izveo iz vozila i kod ulaza u groblje u njega ispalio rafal 'samo zato što je Hrvat' i ostavljajući njegovo mrtvo tijelo na zemlji uz izjavu 'ko mu .... mater ustašku', sud je ocijenio otežavajućim jer ukazuju na njegovo držanje poslije izvršenog kaznenog djela.

Tijekom suđenja u ovom predmetu saslušano je sedam svjedoka.

Suđenje u predmetu 'Tenja' započelo je 6. svibnja nakon što je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine 11. ožujka podiglo optužnicu protiv Darka Radivoja zbog osnovane sumnje da je 20. studenoga 1991. godine, kao pripadnik tadašnje milicije u sastavu Teritorijalne obrane (TO) općine Tenja, ubio pripadnika 130. brigade HV-a Marjana Plateša, koji je bio ranjen, a potom zarobljen.

Radivoju se na teret stavljalo da je zajedno s Brankom Stjepanovićem, također pripadnikom bivše milicije, Plateša izveo iz ambulante u Tenji u namjeri da ga preveze do zapovjedništva u Boboti.

Tijekom puta ga je, kako je navedeno u optužnici, izveo iz vozila u blizini ulaza u pravoslavno groblje u mjestu Ćelije i u njega ispalio rafal iz automatske puške, nanijevši mu ozljede po glavi i po cijelom tijelu, uslijed kojih je Plateš umro.

Darko Radivoj, zvani 'Gurgula', iz Sombora, rođen u Vukovaru, pred Vojnim sudom u Osijeku 1994. godine osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog kaznenog djela terorizma. Kaznu nije izdržao jer je postupak izvršenja kazne obustavljen 1998. godine, rješenjem Županijskog suda u Osijeku, na temelju Zakona o općem oprostu.

Predmet 'Tenja' srbijansko pravosuđe preuzelo je na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.