ZVIŽDAČI I VJETRENJAČE

Deset slučajeva na kojima je pala pravna država

11.05.2011 u 20:29

Bionic
Reading

'U protekle dvije godine udruga Zviždač obraćala se na adresu premijerke Kosor, pismenim putem u desetak navrata, sa zamolbom za prijem. Željeli smo da nas kao premijerka sasluša i pokuša naći rješenja za konkretne slučajeve u kojima su policija, Državno odvjetništvo i sudstvo počinili grube propuste, na teret građana, a u korist kršitelja zakona', piše Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, te poziva premijerku da osnuje 'ministarstvo straha' jer upravo strahom pacificira građane kako bi si produljila politički život, smatra zviždačica iz Ine

Nažalost, do danas Kosor nije našla potrebno vrijeme za razgovor. S obzirom da Vlada sutra, u četvrtak, 12. svibnja 2011. godine razmatra izvješće o Poglavlju 23 - pravosuđe i temeljna prava, smatrali smo neophodnim da postavimo nekoliko pitanja te da sasluša naša iskustva u 10 odabranih slučajeva, koja demantiraju tvrdnje i uvjerenja o neovisnosti hrvatskog pravosuđa i pravosudnih institucija u praksi.


Vesna Balenović pobrojala je deset slučajeva iz kojih je razvidno da pravna država ne funkcionira, iako su briselski birokrati ustvrdili da se Poglavlje 23 o pravosuđu može zatvoriti.

Slučaj 1. Obitelj Ljiljane Nikolovski, bivše pjevačice grupe Magazin, preko noći je naglavačke, nezakonito izbačena na ulicu iz svog stana u Splitu. Već 20 godina, bez ikakve pravne sigurnosti i zaštite, unatoč pravomoćnim sudskim presudama u svoju korist, ni dalje ne može do svojih stvari, stana i pravde!

Slučaj 2. Boris Franić, kuhar, upozorio je na milijunski kriminal ravnatelja Đačkog doma u Zadru, pa je od njega dobio otkaz. Nakon obavljenih izvida, policija je podnijela kaznenu prijavu pravosuđu protiv ravnatelja, koji je zadržao ravnateljsku fotelju, a Franić je i dalje na cesti.

Slučaj 3. Nada Stanović, prof., kao prosvjetna inspektorica upozorila je na falsificiranje 600 diploma u Pučkom otvorenom učilištu u Splitu. U početku Stanović je bila izložena sudskom progonu i suspenziji. Na koncu smijenjen je glavni prosvjetni inspektor u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i ravnatelj Prosvjetne inspekcije u Splitu, a rukovodeći dvojac koji se bavio kriminalom u POU Split, pošteđen kaznenog progona, nekažnjeno i dalje radi!

Slučaj 4. Marija Perušić i Ivan Grgurić, ing. upozorili su na kriminal u bolnici u Dugoj Resi i zbog toga trpe mobbing i sudski progon. Ravnateljica bolnice okradala je državni proračun fakturirajući HZZO-u troškove liječenja pacijenata koji su preminuli nekoliko mjeseci ranije, pretrage za koje bolnica uopće nije bila ovlaštena i utrošak lijekova dobiven iz donacija!

Vesna Balenović i Boris Franić


Slučaj 5. Predrag Novković Mihalić, profupozorio je na primanje mita u OŠ Turanj, kako bi se udžbenici postojećih nakladnika zamijenili udžbenicima drugih nakladnika. Zbog mobbinga morao je napustiti školu i još je sudski progonjen zbog navodne klevete!

Slučaj 6. Tatjana Jakšić, ekonomistica, upozorila je na kriminalnu povezanost špeditera i Carinarnice u Slavonskom Brodu, koji su izdavanjem lažnih certifikata o porijeklu robe poticali kriminal u državama EU, a sebi priskrbili protupravnu milijunsku dobit. Dobila je otkaz, a u špediciji i Carini nikome nije pala vlas s glave!

Slučaj 7. Marinko Miočić, prof. upozorava da se zbog neučinkovitih reakcija Ministarstva graditeljstva bespravnom gradnjom njemačkog milijunaša u Ražancu uništava hrvatska kulturna baština. Bespravni graditelj dodatno drsko sudski progoni Miočića!

Slučaj 8. Prpić Zoran, pilot, upozorio je na neadekvatne diplome pilota u Croatia airlinesu. Unatoč dobivenim sudskim presudama, nije mu omogućen povratak u kompaniju!

Slučaj 9. Vesna Majer, ekonomistica
, upozorila je na malverzacije i kriminal u Croatia banci u Požegi i dobila otkaz. Direktor poslovnice premješten je i nikad nitko nije odgovarao, a Majer je ostala bez posla.

Slučaj 10. Goran Jankov, ing., upozoravao je na krađe u Hrvatskim šumama, a nakon podnošenja kaznene prijave, zbog mobbinga morao je napustiti radno mjesto. Kriminal je uspješno zataškan.

'Ako Kosor ne zna ili ne želi riješiti ove slučajeve, onda doista ne znamo na što je mislila u svom sloganu 'o nultoj stopi tolerancije na kriminal'', kaže Balenović.

Sutra će na Markovom trgu premijerku i ministre podsjetiti na neriješene slučajeve zviždača i zataškavanje kriminala.