LOV NA POZICIJU

Deset kandidata u utrci za mjesto glavnog urednika HTV-a

04.11.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Na natječaj za glavnog urednika/urednicu HTV-a zaključno s jučerašnjim danom pristiglo je deset prijava dok je interes za istom funkcijom na radiju iskazalo šest kandidata. No to ne znači da je riječ o konačnoj brojki jer je natječaj zaključen u četvrtak u ponoć, pa nije isključeno da još koja prijava stigne poštom, do njihova otvaranja u petak u 15,30 sati

Na natječaj su se, što su nam i potvrdili, prijavili uglavnom urednici i novinari HTV-a; Mirna Zidarić, Jasmina Božinovska Živalj, Zoran Šprajc i Goran Rotim. Trenutačni v. d. Informativnog programa Dražen Miočić svoju prijavu nije želio potvrditi ni demantirati, baš kao ni bivša novinarka Večernjeg lista Anita Malenica koja o navedenoj temi nije željela ni govoriti, ali je vrlo izvjesno da su se i oni javili na natječaj.

Neslužbeno doznajemo da je potrebnu dokumentaciju dostavio i urednik Sportskog programa Bruno Kovačević, a Mario Sedmak, Sanja Mikleušević i Jasna Ulaga Burić, s čijim se imenima proteklih dana baratalo u medijima kao mogućim kandidatima, prema njihovim riječima, nisu ni poslali prijave. Baš kao ni Marija Nemčić koju bi mnogi rado vidjeli na toj poziciji.

Tko su preostali kandidati, može se samo nagađati. Međutim, nije isključeno da se među njima krije kakav ozbiljan kandidat, ali i ekshibicionist bez šansi.

Kao najizgledniji pobjednici u kuloarima se spominju Šprajc, Kovačević i Miočić iako su svi dosadašnji izbori na HRT pokazali svu moguću nepredvidivu ćud članova PV-a i NO-a.

'Procjenjujem da su mi šanse pedeset posto da izađem kao pobjednik na kraju', u šaljivom tonu prokomentirao je svoj mogući izbor Šprajc.

Kada se danas otvore koverte Uprava kuće utvrdit će listu kandidata, a potom jednog od njih predložiti za imenovanje. No prije nego li se o podršci njemu izjasne članovi PV-a, morat će se pribaviti mišljenje urednika i novinara i/ili drugog osoblja koje kreativno sudjeluje u stvaranju programa.

Prikupljanju potpore mora se odazvati najmanje 30 posto ljudi koje kreativno sudjeluju u stvaranju programa, s tim da je mišljenje pozitivno ako se tako izjasnilo najmanje 50 posto svih koji su sudjelovali u postupku.

Tek nakon toga PV će se izjasniti o mogućem glavnom uredniku koji treba dobiti njihovih šest glasova. Ako PV odbije prijedlog Uprave, može samo izabrati glavnog urednika između ponuđenih kandidata, ali onda potporu za njega mora dati osam članova PV-a.

Ako se izabere glavni urednik, uslijedit će imenovanja urednika programa koje će, na njegov prijedlog, izabrati Uprava.

Iako se funkcija glavnog urednika u javnosti percipira kao jedna od najmoćnijih, to je samo djelomično točno. Naime, godišnjim budžetom od 320 milijuna kuna samo za nabavu programa HTV-a, raspolaže ravnatelj za kojeg je natječaj raspisan u srijedu.