'DUMP tRUMP'

Deseci tisuća u Londonu prosvjedovali protiv Trumpa, plakati su prilično slikoviti

13.07.2018 u 22:43

Bionic
Reading

Deseci tisuća ljudi su sa slikovitim plakatima uz glasna skandiranja i udaranja u lonce prošli u petak središtem Londona prosvjedujući protiv stavova predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zbog klimatskih promjena, politike prema izbjeglicama i odnosa spram žena

Organizatori procjenjuju da je u Londonu protiv prvog Trumpovog predsjedničkog posjeta Britaniji prosvjedovalo oko 80.000 ljudi, a očekuju se prosvjedi i u drugim većim britanskim gradovima.

'Trump predstavlja sve što mrzim: rasizam, nesnošljivost, mizoginiju, ksenofobiju. Kao majka kćeri želim pokazati da se ne može tako odnositi prema ženama', rekla je 67-godišnja Diana Yates dok su vozači automobilima trubili u znak podrške prosvjedima. 

'Nije samo riječ o njegovim izjavama o ženama, njegove politike dijele ljude. Mi želimo iskazati stav ali i ujediniti što je više moguće ljudi', rekla je za Reuters Aisha Ali-Khan, organizatorica londonskog Marša žena.

Prosvjednici su nosili plakate na kojima je pisalo 'Dump Trump' i 'Ni mi ni naša prava se ne mogu dirati', dok su drugi preradili poznatu navijačku pjesmu i pjevali 'Trump ide kući'.

Protivnici Trumpa u petak su iznad britanskog parlamenta vinuli u zrak šest metara velik balon koji prikazuje američkog predsjednika kao bebu u pelenama.

  • +4
Balon u obliku Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Britanija bliske odnose sa Sjedinjenim Državama vidi kao jedan od temelja njene vanjske politike, a premijerka Theresa May se uoči izlaska uz Europske unije nastoji zbližiti s Trumpom.

No jedan dio Britanaca vidi Trumpa kao sirovog, nestabilnog i nepouzdanog, te protivnika njihovih vrijednosti u nizu pitanja.

Prosvjednici su, osim pitanja odnosa prema ženama, Trumpa prozivali i zbog politika spram klimatskih promjena i imigracije.

Trump je u četvrtak doputovao u službeni posjet Velikoj Britaniji tijekom kojega se u petak sastao s premijerkom Theresom May i kraljicom Elizabetom.

Potom putuje u Škotsku prije nego se uputi u Helsinki na summit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.