'NAŠVLJAM NEŠTO KAO POTPIS'

Deseci tisuća nepismenih u Hrvatskoj

Starica

Starica

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Iako živimo u 21. stoljeću, u vrijeme nove, informatičke pismenosti, u svijetu je, upozorava UNESCO, čak 750 milijuna analfabeta, nepismenih starijih od 15 godina, od kojih su dvije trećine žene. Broj je to stanovnika čak pet Rusija, 16,1 posto čovječanstva

U RH, koja prema popisu iz 2011. ima 4,284.889 stanovnika, nepismeno je njih starijih od deset godina 32.302 ili 0,8 posto, što je gotovo grad veličine Vinkovaca. Nepismeno je 6.735 muškaraca i 25.567 žena. Prije 60 godina, 1953., u RH je bilo čak 22,4 posto nepismenih žena i 9,3 posto nepismenih muškaraca, no od tada taj broj pada.


Prema županijama, najviše je nepismenih u Šibenskoj – čak dva posto, pa u Vukovarskoj i Požeškoj – sa po 1,6 posto. U Brodskoj je nepismeno 1,24, u Virovitičkoj 1,16, u Osječko-baranjskoj (OBŽ) 1,01 posto stanovništva. Najmanje nepismenih je u Istarskoj županiji, Gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji – sa po 0,3 posto.

'Nepismena sam jer mi otac nije dao u školu! Rođena sam 1944. u BiH, u vrijeme i u kraju gdje se forsiraju muška djeca. Tako je i otac gledao kako će sinove što bolje pripremiti za život...,' kaže Jela Ćurić iz okolice Đakova o svome problemu koji ju prati cijeli život i zadaje teškoće i u najbanalnijim situacijama. Brojeve, kaže za Glas Slavonije, zna samo do 9.

'Prava je muka kada se moram potpisati; nekako sam naučila našvrljati nešto kao potpis, no kada san počela dobivati penziju i kad ju je trebalo potpisati, bilo mi je kao da idem na vješala. Pitaju me zašto nisam učila čitati i pisati uz djecu dok su išla u školu, no bila sam bolesna, muž u Njemačkoj, ja sama s djecom...' svjedoči o svom problemu Jela.

Više pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!