protuzračna obrana

Demonstracija moći: Hrvatska vojska prvi put lansirala moćne francuske Mistrale

12.04.2024 u 09:55

Bionic
Reading

Hrvatska vojska jučer je prvi put upotrijebila francuske protuzračne projektile Mistral

Rakete Mistral 3, koje imaju naše postrojbe, lansirane su u sklopu vježbe Štit24. Vježba je međunarodna i njome se uvježbavaju s američkom, francuskom, slovenskom i poljskom vojskom.

Inače, Štit je najdugovječnija vojna vježba u Hrvatskoj, a na njoj se uvježbavaju postrojbe protuzračne obrane. Unazad nekoliko godina ima međunarodni karakter, piše Hrvatski vojnik.

Projektili Mistral 3 služe za blisku protuzračnu obranu od aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica na manjim visinama i kraćim daljinama. Dostupni podaci pokazuju da je maksimalni domet ovih raketa tri kilometara u visinu i 7,5 kilometara u daljinu. Valja naglasiti da Mistral 3 na službenim testiranjima, tijekom kojih se ispali do 2000 projektila, bilježi preciznost od zadivljujućih 95 posto.

Projektil je težak 19,7 kilograma i ima bojnu glavu tešku tri kilograma te opremljenu blizinskim laserskim upaljačem. Najveća brzina projektila iznosi 930 metara u sekundi, najmanji domet 500 metara, a navođenje je infracrveno i koristi najmodernije komponente na tržištu.