nenad pokos

Demograf o novim mjerama: Ne znam tko može biti vidovit i reći da će ta mjera zaživjeti

22.12.2021 u 21:39

Bionic
Reading

Demograf Nenad Pokos komentirao je novu demografsku mjeru rekavši kako do 4.500 naših povratnika ju može koristiti 'Ako uzmemo da ih je od ulaska u EU otišlo gotovo 300 tisuća, tih 4 i pol ako se vrate, to je samo kap u moru tih povratnika', kaže Pokos

'A sad tko može biti toliko vidovit pa reći da će ta mjera stvarno zaživjeti stvarno ne znam. Ono što je dobro da Vlada ipak nešto radi za razliku od nekoliko prošlih kada se nije gotovo ništa radilo na demografskoj problematici premda nismo bili u takvoj bezizlaznoj situaciji kao danas, ova Vlada nešto radi. Dobro je da su donijeli napokon takvu mjeru pa da vidimo hoće li taj probni balon, nazovimo ga tako, za iduću godinu uspjeti ili ne', komentirao je demograf Nenad Pokos za RTL Danas novu demografsku mjeru.

Dodao je kako poduzetnici koji su ostali u Hrvatskoj, imaju u jednu ruku pravo naljutiti se jer su oni uplaćivali novce u proračun koji će sad koristiti povratnici iz inozemstva.

Istaknuo je kako opustošena područja, kao što je Korenica, imaju jako narušenu dobnu strukturu, a da za obrt ili posao poduzetnik mora imati ljude. Rekao je kako tamo 'uglavnom živi staračko stanovništvo'.

'Svatko tko će se vratiti iz inozemstva ili iz drugih urbanih dijelova Hrvatske i naseliti ta područja mora dobro razmisliti je li mu to isplativo. Jer ove mjere za samozapošljavanje moraju se koristiti dvije godine', dodao je Pokos.

Komentirao je i zadnji popis stanovništva i rekao kako je srpanj bio mjesec u kojem se rodilo najmanje djece od Drugog svjetskog rata:

'Slično je bilo i u listopadu za koji imamo podatke, međutim još ne znamo kakvo je bilo stanje 1992. u listopadu kada su djeca začeta, rođena u listopadu, siječnju i veljači te '92. Ali tu smo negdje. Također rekordni negativni podaci. Od popisa stanovništva možemo očekivati, ako će sve biti u redu, ako neće masa ljudi ući u ukupan broj stanovnika koji žive u inozemstvu koji se mogao samopopisati ili su ih mogli ovdje popisati njegovi roditelj, prijatelji, susjedi. Mehanizam kontrole je gotovo nikakav. Mi ne može očekivati puno više od 3 milijuna i 800 tisuća', rekao je demograf.