OSUDE SA SVIH STRANA

Demo: Hitno otkriti tko je razbio spomen ploču Velimiru Đereku

16.03.2016 u 13:28

Bionic
Reading

Spomenik poginulom hrvatskom branitelju u vukovarskoj četvrti Sajmište proteklih dana oštetila je zasad nepoznata osoba, priopćila je u srijedu vukovarsko-srijemska Policijska uprava, a taj je vandalski čin naišao i na oštru osudu vukovarskog HDZ-a koji od nadležnih institucija traži žurnu i temeljitu istragu u cilju otkrivanja, uhićenja i sankcioniranja 'počinitelja ovog noćnog zločinačkog pohoda'

U priopćenju vukovarskog HDZ-a navodi se da je oskvrnjenje spomenika junaku Domovinskog rata i obrane Vukovara, pukovniku Velimiru Đereku Sokolu gnusan i barbarski čin kojim se 'vrijeđaju sve žrtve ratnih zločina u Domovinskom ratu i gradu Vukovaru, članovi njihovih obitelji, branitelji, ali i građani Vukovara i Republike Hrvatske te se stvara osjećaj netrpeljivosti, mržnje, straha i destabilizira se svakodnevni život'.

Vukovarski HDZ ocjenjuje da se tim činom još jednom na bestijalan način pokazuje nepoštovanje žrtve hrvatskih branitelja za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, kao i nemirenje s činjenicom da je Vukovar bio i ostat će vjekovni hrvatski grad. 'Žrtva svakog branitelja za grad Vukovar i stvaranje Republike Hrvatske vječno će biti upisana i utkana u grad i građane Vukovara, bez obzira na želje pojedinaca da unište neuništivo', ističe se u priopćenju vukovarskog HDZ-a.

Vandalski čin osudila je i Hrvatska konzervativna stranka iz Vukovara. 'Ovaj vandalski čin nepoznatog pojedinca ili više njih samo potvrđuje da još postoje oni koji se ne mire s činjenicom da je na Vukovar i Republiku Hrvatsku izvršena otvorena agresija te da je Vukovar sastavni dio Republike Hrvatske. Ovakvi i slični vandalski činovi samo produbljuju jaz između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu. Bojimo se da su isti posljedica razdvojenosti djece od vrtićke dobi, pa sve do srednjih škola, što dovodi do lažnog suživota i nažalost do ovakvih i sličnih incidenata. Očekujemo od nadležnih institucija pronalaženje nepoznatog počinitelja i sankcioniranje sukladno zakonu kako se isti u budućnosti više ne bi ponavljali', priopćeno je iz Konzervativne stranke.

Vijest o tom činu ogorčila je njegovu sestru Rajku Mikulić te je u utorak u emotivnom priopćenju za javnost počiniteljima poručila da je njihovo djelo bestijalni čin nerazumljiv civiliziranom svijetu.

Velimir Đerek rodio se u Vinjanima Gornjim. U vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku ostavio je radno mjesto u zagrebačkom hotelu Esplanade i kao dragovoljac otišao u rat. Braneći Vukovar, pogiba na Sajmištu 12. listopada 1991. Nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru pokopan je uz sve vojne počasti u rodnom mjestu 23. svibnja 1998.

Demo osudio vandalski čin razbijanja spomen-ploče vukovarskom branitelju

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo u srijedu je najoštrije osudio te vandalskim i necivilizacijskim činom nazvao razbijanje spomen-ploče poginulom hrvatskom branitelju Velimiru Đereku Sokolu u Vukovaru, a od nadležnih institucija zatražio je žurno otkrivanje počinitelja.

'Kao predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora, najoštrije osuđujem vandalski i necivilizacijski čin razbijanja spomen-ploče hrvatskog branitelja i heroja Domovinskog rata, Imoćanina Velimira Đereka Sokola, koji se dogodio jučer 15. ožujka 2016. u Vukovaru. Velimir Đerek Sokol poginuo je 12. listopada 1991. u obrani grada heroja Vukovara, a pokopan je u rodnim Vinjanima nakon identifikacije 1998. Spomen-ploča podignuta mu je na 20. obljetnicu pogibije 2011. Od nadležnih tijela tražim žurno postupanje i otkrivanje počinitelja u što kraćem roku', navodi Demo u priopćenju.