OBRAČUN U VUKOVARU

Dekanica Bujišić kazneno prijavila Sinišu Kukića

14.03.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Bivša dekanica vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke Gordana Bujišić, koju je prije dva dana s te dužnosti smijenilo Upravno vijeće te ustanove, izvijestila je kako je podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika tog vijeća Siniše Kukića zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti te falsificiranja službenih isprava

"Umjesto da štiti, predsjednik Upravnog vijeća nanio je veliku štetu ugledu i interesima Veleučilišta, njegovih studenata i djelatnika", tvrdi Bujišić i dodaje kako je kaznena prijava protiv Kukića podnesena "nakon višetjednih žestokih, akademskoj sredini potpuno neprimjerenih pritisaka" na nju kao dekanicu, o čemu je pravodobno obaviješteno mjerodavno ministarstvo, a zatim i Stručno vijeće Veleučilišta.

Bujišić navodi kako su pritisci počeli nakon što je, "mimo kriterija i mimo propisane procedure, odbila pogodovati zapošljavanju i statusnom napredovanju pojedinih osoba obiteljski i politički osobito bliskih Siniši Kukiću", o čemu, kako ističe, raspolaže i materijalnim dokazima. O svemu je izvijestila i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, Odbor za kulturu, znanost i obrazovanje Hrvatskoga sabora, Vijeće veleučilišta i visokih škola te Agenciju za znanost i visoko obrazovanje.

Upravno vijeće Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru, pošto je smijenilo dekanicu Gordanu Bujišić, za obnašateljicu te dužnosti imenovalo je dosadašnju prodekanicu Sandru Mrvica-Mađarac. Odluku o smjeni Gordane Bujišić predsjednik Upravnog vijeća Siniša Kukić novinarima je pravdao nalazom i mišljenjem upravnog nadzora Ministarstva znanosti, kršenjem odredaba Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakona o radu, prava na pristup informacijama te općih akata Veleučilišta.

Također je rekao kako postoji i osnovana sumnja da je Bujišić počinila kazneno djelo, što je prijavljeno policiji i državnom odvjetništvu.

Gordana Bujišić odbila je tvrdnje Siniše Kukića te je rekla kako smatra da su razlozi njezine smjene isključivo politički.