NE ŽELI NI RAZGOVARATI

Debeljak s onoga svijeta: 'Atmosfera u škveru je fenomenalna!'

18.10.2013 u 15:33

Bionic
Reading

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak živi potpuno drugačiju stvarnost od nekoliko stotina radnika koji već treći dan prosvjeduju: on tvrdi da je situacija u splitskom škveru - fenomenalna!

'Nisu to radnici, po meni su to huligani!', uskliknuo je Debeljak na pitanje o 252 suspendirana zaposlenika kojima prijete otkazi, kao i o njih nekoliko stotina koji su im se pridružili u današnjem prosvjedu. Nakon dramatičnog jutra u kojemu su ulazi u tvrtku bili blokirani živim zidom nezadovoljnika koji nisu pušteni na posao jer su sudjelovali u prosvjedima u srijedu i četvrtak vlasnik tvrtke je nešto iza podneva prekinuo posao i raspustio radnike, navodno 'zbog euforije koja se događa', a vjerojatnije kako bi prikrio činjenicu da se velik broj škverana solidarizirao s kolegama.

Vrdoljak diplomatski: 'Trebamo skupiti glave'

Ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka novinari su zamolili da prokomentira situaciju u Brodosplitu, pa je diplomatski odgovorio da se 'moraju poštivati i radnička prava i ovlasti vlasnika'.

'Škver je sigurno u problemima, i to već dvadeset godina, sve skupa nas je koštao milijarde kuna. Trenutak je da svi zbrojimo glave, jer Brodosplit neće uspjeti ako netko od njega kontinuirano pravi incidentnu tvrtku', kazao je Vrdoljak.

Od Debeljaka je, kaže, tražio dokaze da ima posla za radnike, da su otpremnine isplaćene i da se redovito isplaćuju plaće. Dobio je nekakve dokumente i to se sada proučava.

Situacija je potpuno šizofrena: splitski gradonačelnik Ivo Baldasar gotovo sat vremena razgovarao je s Debeljakom i potom izašao pred radnike s informacijom da će se u utorak održati dogovoreni sastanak s njihovim predstavnicima, no bez sindikalista Zvonka Šegvića, kojega ovaj prezire. Kazao im je i da je Debeljak povukao izjavu da su prosvjednici 'teroristi'.

'Najgore bi bilo da škver doživi kolaps. Vi radnici smijete tražiti svoja prava i sindikalno djelovati, to vam nitko ne osporava, no uprava traži da se pojedinačno očitujete na odluke o suspenzijama', poručio je Baldasar.

Debeljak je samo deset minuta kasnije iznio potpuno drugačiju priču: tvrdi da pod pojmom 'radnici' podrazumijeva 'onih dvije tisuće koji rade', a ne onih nekoliko stotina s druge strane ograde. Kaže i da je cijelog dana razgovarao upravo sa svojim radnicima, a da ne želi gubiti vrijeme i kontaktirati s onima 'koji su nasilno ulazili u zgradu uprave, plašili žene i razbijali kacige'.

'Nisam plaćen da razgovaram s nasilnicima', govori gazda splitskog škvera, i dalje tvrdeći da se u srijedu dogodilo nasilje, iako je splitska policija zaključila da nije bilo potrebe za intervencijom. Dapače, čak i glasnogovornik DIV-a nešto ranije potvrdio je da nije bilo fizičkog nasilja, nego tek neovlaštenog ulaska u zgradu.

'Nisam rekao da su teroristi!', ponovno je Debeljak okrenuo priču i svjesno slagao.

Prosvjednici već treći dan tvrde da im je nezakonito smanjena plaća za 500 do 1500 kuna, a sindikalisti upozoravaju da se u Brodosplitu i preostalim tvrtkama ne poštuje kolektivni ugovor, iako je to jedna od obaveza iz ugovora o prodaji tvrtke Debeljaku. On sam, nakon što je osnovao preko 50 novih tvrtki i u njih prebacio velik dio radnika, kaže da to nije točno. Ne zanima ga kolektivni ugovor, a čak tvrdi da u ovim tvrtkama sindikati ni ne postoje!

Na današnjem susretu s novinarima nije plakao, iako kaže da 'konstantno plače nad Hrvatskom'.

Sindikaliste u splitskom škveru podržao je predsjednik HURS-a Ozren Matijašević, kojega je šokirala navodna izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da ga ne zanima stanje u tvrtki koja je danas privatna.

'Prodavatelj je dužan kontrolirati poštuje li se potpisani ugovor, a umjesto toga mjesec i pol dana čekamo bilo kakvu reakciju na naša upozorenja. Pričekat ćemo do kraja tjedna i onda podnijeti kaznenu prijavu protiv Vlade', najavio je Matijašević.

Reakcija nije nimalo neočekivana jer će država u pet godina na ime restrukturiranja Brodosplita isplatiti čak milijardu i pol kuna. Dosad je plaćeno oko pola tog iznosa. Radnici koji su u prosvjedu još uvijek se nadaju da će se poništiti rješenja o njihovoj suspenziji i da će u utorak sjesti za stol s Debeljakom, premda ovaj očito ne namjerava to napraviti. Vrlo vjerojatno će ulaz u splitski škver biti blokiran i u ponedjeljak ujutro.

Debeljak je u skladu sa svojim doživljajem 'fantastične atmosfere u Brodosplitu' danas objavio da je sam sa sobom potpisao ugovor vrijedan oko 100 milijuna eura: splitski škver će za vlastitu flotu izgraditi dva kontejnerska broda s dvotaktnim LNG motorom koji bi trebali imati oko četiri puta jeftiniji pogon i biti čak 30 do 50 puta ekološki prihvatljiviji od sličnih. Navodno bi se trebali isplatiti već nakon pet godina.

'Ovo je povijesni dan i za Brodosplit i za hrvatsko gospodarstvo', uskliknuo je, iako su u tom trenutku svi škverski pogoni bili potpuno prazni, a gužva je jedino bila s vanjske strane ograde...