MOĆNICI IZA KULISA

Davos: Goldie Hawn i ružine latice u WC-u

21.01.2014 u 07:16

Bionic
Reading

Davos će u srijedu napučiti svjetski moćnici, koji će četiri dana u tom malenom alpskom skijalištu divaniti o preoblikovanju svijeta i učincima koje će ono imati na društvo, politiku i biznis. Uz bok svjetskim čelnicima i biznismenima naći će se i predstavnici industrije zabave, a kao celebrity ove godine ističe se vremešna holivudska glumica Goldie Hawn

Jimmy Wales, suosnivač Wikipedije, prisjeća se kako je na plesnom podiju u Davosu prije nekoliko godina čagao uz pjesmu 'Moves Like Jagger' i odjednom shvatio da je lik koji pokraj njega izvija bokove - Mick Jagger. 'S Davosom je to tako, svatko će na kraju tamo doći', kaže Wales, piše Financial News.

Naravno da je službeni program WEF-a važan. Ali skup u Davosu djelomično je utemeljen i na ideji da vrijednost ima i činjenica da se tamo susreću oni koji bi to teško imali priliku negdje drugdje - osobito ako dolaze iz zemalja ili sektora s manje konvencionalnog dijaloga. Zanimljivo će biti vidjeti hoće li se iranski predsjednik Hasan Rohani susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom ili predsjednikom Shimonom Peresom. Ove godine lista sudionika, na kojoj je oko 2.500 imena - osobito je jaka.

Na drugom kraju VIP spektra, Goldie Hawn govorit će o svojoj Zakladi Hawn, koja pomaže djeci u razvijanju samosvijesti i pozitivnog mišljenja. Nastupit će u Davosu i glumac Matt Damon, zbog svoje uloge u neprofitnoj organizaciji Water.org, koja cilja unaprijediti vodoopskrbu i sanitarnu infrastrukturu u zemljama u razvoju. Pjevač Peter Gabriel i, vjerojatno, Bono, vratit će se u Davos kako bi raspravljali o razvoju i kulturi. Na zabavi Googlea nastupit će R&B legenda Mary J Blige

Financial News piše da će holivudsku A-listu, naravno, zasjeniti A-lista biznismena, prvenstveno bankara koji na alpskim vrletima u četiri dana mogu susresti onoliko klijenata koliko doma ne mogu ni u četiri mjeseca.

Među krupnim ribama koje će preletjeti Atlantik ove će godine biti Brian Moynihan (Bank of America), Michael Corbat (Citigroup), Jamie Dimon (JP Morgan), James Gorman (Morgan Stanley). Iz Europe stižu Antony Jenkins (Barclays) te Jürgen Fitschen i Anshu Jain (Deutsche Bank).

Mnogi će se naći i u ulozi domaćina, pa će tako JP Morgan imati primanje u muzeju Kirchner. Tamo će se moći 'minglati' s Dimonom i ostalima, a usput i baciti oko na najbolje primjere švicarskog ekspresionizma. Prošle godine umivaonici su tamo bili posuti ružinim laticama, piše Financial News.

Prava akcija za mnoge se, međutim, odvija na malim privatnim okupljanjima. Steigenberger Grandhotel Belvédère klasično je mjesto za takve sastanke, koje se diči besprijekornim mjerama sigurnosti. Ove godine taj će hotel podmazati Svjetski gospodarski forum s oko 1.600 boca šampanjca i prošeka te 3.100 boca vina. Pod zube i zubala otići će oko 80 kilograma lososa.

Drugi ekstrem su svojevrsni partyji - prošle godine najveći takav financirali su bivši šef Facebooka Sean Parker i aktualni šef Salesforce.com Marc Benioff. Na više 'floorova' tada je raspoređen cijeli niz prepariranih glava životinja - s laserskim očima - dopremljenih iz Pariza. John Legend, višestruki osvajač Grammyja, svirao je klavir.

'Tražimo da se poštuje WEF i činjenica da dolazimo u Davos kako bismo raspravljali o važnim pitanjima', napominje Adrian Monck, zadužen za komunikaciju i medije. Dodaje, međutim, da lokalno stanovništvo može iznajmljivati svoje nekretnine kome god želi - WEF, naime, ne kontrolira taj gradić.