NAKON PORAZA OD BRATA

David Miliband se povukao iz vrha Laburističke stranke

29.09.2010 u 20:46

Bionic
Reading

Bivši britanski ministar vanjskih poslova David Miliband objavio je u srijedu, samo nekoliko dana nakon što ga je mlađi brat potukao u borbi za čelništvo oporbenih laburista, da se povlači iz vrha Laburističke stranke

Miliband, jedan od najpoznatijih stranačkih ličnosti, kazao je da će ostati u parlamentu, ali da će izaći iz stranačkog vrha ili 'kabineta u sjeni'.

'Ovo je sada Edova stranka i mora je moći voditi što je slobodnije moguće, bez ometanja sa strane... bolje ću mu pomoći iz zastupničke klupe', kazao je 45-godišnji David Miliband za BBC.

'Svaki novi čelnik treba vremena i prostora da odredi vlastiti smjer, prioritete i političku liniju', dodao je

Bivši šef diplomacije u subotu je izgubio bitku za čelno mjesto stranke od svog mlađeg brata, 40-godišnjeg Eda. David Miliband je, ocjenjuje Reuters, hrabro podnio poraz i pozvao stranačke kolege da se stave na raspolaganje njegovom bratu. Nije, međutim, mogao sakriti nezadovoljstvo Edovom izjavom na godišnjoj stranačkoj konferenciji da su laburisti pogriješili kada su podržali američku invaziju Iraka 2003.

Davida Milibanda prati reputacija da naginje centru, dok mlađeg brata svrstavaju u lijevu struju zbog čega je dobio nadimak Red Ed (Crveni Ed).

Ed je za medije kazao da bi se njegov brat mogao nešto kasnije ponovo vratiti u politiku jer da sumnja 'da smo čuli sve što smo imali čuti od Davida Milibanda kada je riječ o njegovoj ulozi u britanskoj politici'.