nova inicijativa

Đapić bi referendum o izboru zastupnika, a srpiječio bi i mogućnost djelovanja SDSS-a

06.10.2017 u 15:23

Bionic
Reading

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić izvijestio je u petak da je osnovan Organizacijski odbor za pokretanje inicijative održavanja referenduma o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, kojim bi se konačno dovršio proces formiranja hrvatskog naroda u političku naciju

'Smatramo da s referendumom, kojim ćemo osigurati da svi građani imaju status političkih Hrvata, čime će se konačno dovršiti proces formiranja hrvatskog naroda u političku naciju, završavamo politiku koja je narušila sve rezultate koje smo ostvarili kroz stvaranje hrvatske države', rekao je Đapić na konferenciji za novinare.

Integracija hrvatskog političkog naroda

Istaknuvši kako je cilj referenduma izborna jednakost u zemlji, što sada nije slučaj, Đapić je rekao da se njihova platforma sastoji od deset političkih ciljeva.

Spomenuo je ostvarivanje ustavne i zakonske jednakosti u političkim pravima svih hrvatskih državljana, koja bi se time vratila milijunima Hrvata koje su antihrvatski režimi nagnali na emigraciju tijekom prošlog stoljeća, otklanjanje svih ustavnih i zakonskih normi koje onemogućuju temeljno ostvarivanje jednakosti izbornog prava, osiguranje jedinstva hrvatske političke nacije te potpunu integraciju ukupnog hrvatskog političkog naroda, kako bi se u državno-pravni poredak moglo integrirati više od 2,5 milijuna Hrvata s pravom na hrvatsko državljanstvo.

'To je nulta obaveza samostalne hrvatske države za čijim operativnim izvršenjem kasnimo 26 godina', istaknuo je.

Đapić je ustvrdio kako tom inicijativom žele postići integraciju svih etničkih zajednica u Hrvatskoj u hrvatsku političku naciju, što je nacionalni, politički i sigurnosni imperativ kojim bi se etničkim zajednicama omogućilo ostvarivanje svih prava, ali i preventivno onemogućilo njihovu političku instrumentalizaciju.

Kao primjer za to naveo je srpsku zajednicu koju je optužio za destruktivno djelovanje kroz suvremenu hrvatsku povijest i djelovanje protiv hrvatskih, državnih i nacionalnih interesa.

Odbor predlaže da se provede pretkandidacijski postupak za kandidate za saborske zastupnike, kako bi se smanjila mogućnost korupcije, kreiranje izbornog modela koji će svakom hrvatskom državljaninu omogućiti isti pristup izbornom postupku te ostvarivanje jednake vrijednosti svakog glasa što se, naglasio je, može osigurati samo tako da Hrvatska bude jedna izborna jedinica.

Đapić je poručio da se zalažu za trajnu zabranu organizacija i djelovanja političkih entiteta u hrvatskom političkom poretku 'koji su programski i nazivom izvan hrvatske političke nacije ili su baštinici nasrtaja na hrvatsku državnu i nacionalnu slobodu'.

Zapriječio bi mogućnost djelovanja SDSS-u 

Stoga bi zapriječio svaku mogućnost djelovanja strankama nacionalnih manjina, poput  SDSS-a. Uz to, aboliranim Srbima trajno bi trebalo zapriječiti mogućnost kandidiranja za javne i državne funkcije jer je to u suprotnosti s interesima hrvatskog naroda i njegove političke stabilnosti, te uvijek nosi klicu međuetničkih sukobljavanja.

Izrazivši nezadovoljstvo što se sada 'Hrvatska protrese kada Vulin, Vučić ili Pupovac nešto priprijete ili od nje traže' naglasio je da je samo primjeren izborni sustav 'najsigurnija obrana nacionalne države i armatura njezine stabilnosti i kvalitete'.

Predsjednik HSP-a AS Hrvoje Niče najavio je da će tijekom ovoga mjeseca održati niz javnih tribina kako bi javnosti predstavili svoju inicijativu, a prva tribina bit će održana u Vukovaru. Naglasio je da inicijativa nije protiv nacionalnih manjina, već protiv pojedinaca koji zlorabe sadašnji loš izborni sustav.

Uz to, dodao je, nisu protiv toga da nacionalne manjine imaju osam svojih zastupnika u Saboru, već žele da ih se bira putem stranačkih lista, a ne kroz 12. izbornu jedinicu, koju bi trebalo ukinuti.