u Skrydstrupu

Danska započela s obukom ukrajinskih pilota za F-16

22.08.2023 u 18:00

Bionic
Reading

Danska je započela s obukom osam ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 u sklopu svoje obveze o donaciji zrakoplova Ukrajini, objavile su u utorak danske oružane snage

Danska i Nizozemska u nedjelju su obećale da će Ukrajini donirati borbene zrakoplove F-16, ispunjavajući na taj način davnu želju Ukrajine, koja bi toj zemlji mogla pomoći u jačanju protuzračne obrane i protuofenzivi pokrenutoj protiv ruske vojske.

U dansku vojnu zračnu bazu u Skrydstrupu stiglo je osam ukrajinskih pilota, zajedno sa 65 članova osoblja koji će se obučiti za održavanje i servisiranje zrakoplova, objavile su danske oružane snage.

U obuci će sudjelovati i Grčka, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Danska će Ukrajini isporučiti 19 zrakoplova F-16, a prvih šest stići će oko Nove godine.

Nizozemska, koja ima 42 borbena zrakoplova F-16 tek treba odlučiti koliko će mlažnjaka isporučiti Ukrajini. Danska trenutačno ima 43 zrakoplova F-16, no iz sigurnosnih razloga neće otkriti koliko ih je aktivno, stoji u danskom priopćenju.