novi paket

Danska šalje Ukrajini vojnu pomoć tešku 247 milijuna dolara

22.02.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Danska je u četvrtak objavila novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 247,4 milijuna američkih dolara i pozvala saveznike da hitno povećaju donacije toj zemlji kako bi joj pomogli u ratu protiv Rusije

Ukupna pomoć Danske Ukrajini od početka ruske invazije prije dvije godine popela se tako na 33,3 milijardi danskih kruna odnosno 4,8 milijardi američkih dolara. Danska je veliki saveznik Ukrajine i spada među države koje joj najviše pomažu u odnosu prema veličini svojeg gospodarstva.

"Mora se naglasiti da, želimo li da Ukrajina bude uspješna na bojištu, više donacija mora doći sada", rekla je premijerka Mette Frederiksen novinarima.

  • +8
Volodimir Zelenski i Mette Frederiksen Izvor: EPA / Autor: Mads Claus Rasmussen

"U tom svjetlu nastavljamo s novim donacijama u nadi da će više zemalja učiniti isto, ne za šest ili 12 mjeseci, nego sada kada je potreba jako, jako velika." Danska, koja zajedno s Nizozemskom i SAD-om predvodi koaliciju koja ima za cilj pomoći Ukrajini da formira zračne snage, očekuje da će ovog ljeta Ukrajini isporučiti prve borbene zrakoplove F-16, rekla je premijerka.  Danska je također s drugim saveznicima uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku potpisala 10-godišnji sigurnosni ugovor s Ukrajinom.