stop za susjede

Danska i Norveška otvaraju se za turiste iz većine Europe, ne i za Šveđane

25.06.2020 u 20:20

Bionic
Reading

Danska je od subote otvorena za dolazak i odlazak putnika u sve europske zemlje, osim njih šest, na temelju podataka o udjelu dnevno oboljelih u populaciji, objavilo je u četvrtak dansko ministarstvo vanjskih poslova, a među tih šest zemalja nalazi se i susjedna Švedska.

Postavljen je limit od najviše 20 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u tjednu, zbog čega u Dansku ne mogu ući Britanci, Irci, Maltežani, Portugalci, Rumunji i većina Šveđana.

"Ublažavanje upozorenja za putovanja pokazuju da su i Danska i većina Europe u puno boljoj poziciji no što smo se donedavno usudili nadati", kazao je ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod u četvrtak.

Lista će biti ažurirana na tjednoj bazi.

Putnici iz nekih švedskih pokrajina moći će posjetiti Dansku po posebnoj odredbi za nordijsku regiju, koja se temelji na regionalnim stopama infekcije.

Danska je zatvorila svoje granice sredinom ožujka, ali postupno ukida restrikcije.

Norveška premijerka Erna Solberg kazala je u međuvremenu u Oslu da će putnici iz većine Šengenskog područja te iz Europskog gospodarskog prostora od 15. srpnja moći doći u Norvešku, ako stopa zaraze ostane niska.

Norveški institut javnog zdravstva će do 10. srpnja objaviti listu zemalja i regija iz kojih će se moći ući u Norvešku.

Ta će lista biti ažurirana svaka dva tjedna, a kao kriterij se uzima udio zaraženih u ukupnom stanovništvu.

Putnici iz zemalja na popisu neće morati 10 dana u samoizolaciju.

Ipak, Norvežani koji putuju u susjednu Švedsku, koja se još uvijek bori s relativno visokim brojem slučajeva, morat će po povratku 10 dana u samoizolaciju.