POVRĆE SA SJEVERA NJEMAČKE ZABRANJENO

Danska i Italija dopustile konzumiranje španjolskih krastavaca

ŠPANJOLSKI KRASTAVCI

ŠPANJOLSKI KRASTAVCI

Izvor: Reuters / Autor: Francisco Bonilla

Danska agencija za prehrambenu sigurnost i talijansko ministarstvo zdravstva povukli su u srijedu preporuku o nekonzumiranju španjolskih krastavaca, pošto su njemačke vlasti utvrdile da oni nisu uzrokovali smrtonosnu epidemiju dijareje

'Njemačke službe za prehrambenu sigurnost i Europska komisija zaključile su u srijedu da španjolski krastavci, za koje se sumnjalo da su izvor teške epidemije bakterije escherichie coli u Njemačkoj, nisu zaraženi tom bakterijom', ističe u priopćenju danska Agencija za veterinarstvo i prehrambene proizvode.

'Zbog toga je agencija povukla ranije upozorenje o nekonzumiranju španjolskih krastavaca', rekla je.

No i dalje vrijedi upozorenje da se ne jedu krastavci, rajčica i zelena salata koji dolaze sa sjevera Njemačke.

'Prve analize u Italiji o takozvanoj ubojitoj bakteriji na krastavcima pokazale su se negativne', ističe talijansko ministarstvo zdravstva. Druge analize trebaju se završiti u srijedu navečer ili u četvrtak.

Ovi 'umirujući rezultati potvrđuju, čini se, zaključke sanitarnih vlasti iz Hamburga, po kojima zarazu koja je pogodila njemačke građane i turiste iz europskih zemalja nisu uzrokovali krastavci uvezeni iz Španjolske, već drugi, još nepoznati uzroci', rekao je ministar zdravstva Ferruccio Fazio

Fazio nije isključio mogućnost unošenja smrtonosne bakterije u Italiju, ali je rekao da 'nema nikakve opasnosti' ako se potrošači pridržavaju higijenskih propisa.

U srijedu se, dakle, istraga radi utvrđivanja uzroka epidemije dijareje uzrokovane enterohemoragijskom bakterijom E. coli (EHEC) od koje je umrlo 17 ljudi i širi se Njemačkom i Europom, vratila na početak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi