prvi pokušaj

Danas trenutak odluke: Je li Bandić uspio skupiti većinu?

29.06.2017 u 06:38

Bionic
Reading

U Staroj gradskoj vijećnici danas bi se u 10 sati trebala održati konstituirajuća sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić popustio pod ultimatumom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića te odlučio ukinuti Trg maršala Tita u središtu grada, što je bio ključni uvjet za suradnju spomenutog dvojca, teško se može očekivati da će Skupština biti konstituirana iz prve

Naime, zagrebačka Gradska skupština sastoji se od 51 vijećnika, a za većinu je potrebno 26 ruku u zraku. Na posljednjim izborima najviše mandata, 14, osvojila je stranka Milana Bandića BM 365, što nije dovoljno za samostalno formiranje gradske vlasti pa su prisiljeni potražiti političke partnere.

Logičnim se nametnulo rješenje da koalira s HDZ-om s kojim je i do sada surađivao u Skupštini i koji je osvojio sedam vijećničkih mjesta te nezavisnom listom Brune Esih koja je osvojila pet mandata.

Budući da Lista Sandre Švaljek, SDP i Zagreb je naš kategorički odbijaju svaku pomisao o suradnji s Bandićem, jedini izlaz bila je suradnja s Brunom Esih, pa se pritisnut uza zid Bandić odrekao Tita.

No tu nije kraj njegovom mukama jer Hasanbegović poručuje da je uklanjanje Tita bio tek uvjet da se počne s pregovorima o suradnji.

Tom valu se priklonio i HDZ pa tvrde da ni oni na daju 'bianco' podršku te da su i oni na stranačkim tijelima dogovorili da se s Bandićem krene u razgovore o suradnji. Može se očekivati da se brzo dogovore i već iz drugog puta konstituiraju Gradsku skupštinu i preuzmu odgovornost za funkcioniranje glavnog hrvatskog grada.