SASTANAK O LOZANČIĆU

Danas razrješenje Oreškovićevog tihog šamara predsjednici

18.02.2016 u 09:49

Bionic
Reading

Danas se nastavlja zasjedanje Hrvatskog sabora, a u 14 sati sastaje se Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Nije poznato hoće li se se zapravo i raspravljati o pitanju razrješenja čelnika SOA-e. Još se ne zna kako će se u ovom slučaju koji se razvlači gotovo dva tjedna postaviti Most, ali već sada jasno je da je ovako odugovlačenje tihi šamar autoritetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je Lozančića naprasno smjenila, a premijer Tihomir Orešković to nije htio odmah potpisati

Na dnevnom redu koji je predložen je poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, te rasprava o aktualnoj sigurnosnoj situaciji i pokretanju postupka razrješenja čelnika sigurnosnog sustava.

Ipak, još nema odgovora na pitanje koje sve najviše zanima, a ono je hoće li se na Odboru zaista i raspravljati o razrješenju i saslušanju prvog čovjeka SOA-e, Dragana Lozančića.

Sve, naime, ovisi kako će se u ovoj situaciji postaviti Most. Oni, kao i premijer Orešković traže da se objasni Lozančićev krimen, dok predsjednica inzistira na tome da je Lozančić prekršio zakon, ali to dodatno ne objašnjava.

Most je već pokazao da ne djeluje uvijek kako to HDZ želi, pa je tako pomogao u izglasavanju Ranka Ostojića (SDP) na čelo odbora za Unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, iako se njihov 'stariji' koalicijski partner HDZ tome žestoko opirao.

Članica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Gordana Sobol potvrdila je u utorak kako će taj Odbor na sjednici u četvrtak odlučiti hoće li se baviti pitanjem razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

Lozančićevo razrješenje prije 13 dana potpisala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tvrdeći da je ravnatelj prekršio zakon, no da bi stupilo na snagu potreban je supotpis premijera Tihomira Oreškovića, koji je, pak, kazao kako će uzeti dovoljno vremena da prouči cijeli slučaj.  

'Pokrenut ćemo postupak izbora članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi, a u okviru druge točke ćemo raspraviti hoćemo li se i na koji način kao odbor baviti pitanjem smjene ravnatelja Lozančića. To je sve što sad mogu reći', kazala je Sobol novinarima u Saboru.

Osobno smatra da bi odbor trebao razmotriti okolnosti Lozančićeva razriješenja. 'Moj osobni stav je da imamo kao Odbor pravo iskoristiti ono što nam omogućuje zakon, a to je da tražimo od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost njihovu analizu je li proveden nadzor nad zakonitošću rada SOA-e. To je po zakonu tako, kao članovi i članice Odbora imamo pravo na to. Hoće li to biti izglasano ne ovisi samo o meni ni o SDP-u', rekla je Sobol.

Očekuje da će takav stav zastupati i Most, a na primjedbu kako se čini da ta stranka odustaje od zahtjeva za raspravom o Lozančiću, podsjetila je da je Most to zatražio kao klub u raspravi o imenovanju Ranka Ostojića (SDP) na čelo Odbora.

'Oni su to zatražili kada su u ime Kluba zastupnika govorili o potrebi da se Odbor što prije konstituira i jedino što mogu očekivati je da ostanu pri onome što su zahtijevali', dodala je Sobol. 

Da bi dnevni red bio usvojen, mora dobiti 7 od 13 glasova članova Odbora. Domoljubna koalicija nije za raspravu, oporba jest, a prevaga bi trebao biti MOST, koji prema informacijama koje su dostupne, sve želi prepustitipremijeru i neće tražiti raspravu. Premijer Orešković još nije donio odluku o lozančiću, za čije je razrješenje potpis prije 13 dana dala predsjednica Grabar Kitarović. Za smjenu su potrebna oba potpisa.