15 OPTUŽENIH NOGOMETAŠA

Danas presuda u aferi 'Offside'

13.12.2011 u 00:00

Bionic
Reading

Nakon sedmomjesečnog suđenja danas bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebala biti objavljena nepravomoćna presuda 15 nogometaša i športskih djelatnika optuženih za namještanje nogometnih utakmica u slučaju 'Offside'

Ta nepravomoćna presuda dolazi u vrijeme kad hrvatski nogomet 'trese' najnovija korupcijska afera u kojoj su u glavnoj ulozi dopredsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) Željko Širić i povjerenik za suđenje Stjepan Djedović, osumnjičeni za primanje mita 'radi poštenog suđenja'.

U slučaju 'Offside' nogometaši i športski djelatnici klubova Croatia Sesveta, Varteksa i Međimurja optuženi su za namještanje osam prvoligaških utakmica i četiri pokušaja namještanja. Optuženi su za primanje mita, a USKOK od njih traži povrat ukupno 207.000 eura.

Nepravomoćnu presudu objavit će u utorak u 13 sati sutkinja Gordana Mihela Grahovac koja je proteklih sedam mjeseci sudila dvojici igrača Međimurja, trojici Varteksa, osmorici iz Croatia Sesveta, pomoćnom treneru toga kluba Goranu Jerkoviću te športskom direktoru Tomislavu Zubaku, sinu vlasnika kluba Zvonka Zubaka

Sedmorica nogometaša, šestorica iz sesvetske Croatije Mario Čižmek, Dario Šušak, Ivan Banović, Jasmin Agić, Saša Mus i Marko Guja te Zoran Ivančić iz Varteksa priznali su namještanje utakmica i klađenje na dogovorene rezultate, no nisu pristali na kazne od godinu i pol dana zatvora koliko je nagodbom nudio USKOK. Na suđenju su ispričali da su ih na sudjelovanje u kriminalnom lancu natjerale novčane teškoće. Tijekom suđenja preslušani su tajno snimljeni razgovori optuženika u kojima su se spominjali 'kuleni' i 'soljenje janjića', što su, po tvrdnjama USKOK-a, bile šifre kojima su se služili pri namještanju rezultata i podmićivanju igrača. Mladi su igrači za igranje u namještenim utakmicama navodno dobivali od 2000 do 2500 eura, a stariji i dvostruko. Više novca dobivali su obrambeni igrači i vratari.

Optužnicom su bila obuhvaćena još šestorica okrivljenika, no oni su se prije suđenja nagodili s USKOK-om.

Trojica organizatora namještanja lanjskih proljetnih utakmica Prve hrvatske nogometne lige dobila su po godinu dana zatvora i zajedno moraju vratiti oko milijun eura koje su nezakonito zaradili kladeći se na namještene utakmice. Riječ je o bivšem treneru u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinku Šaki te dvojici slovenskih državljana Dini Laliču i Admiru Suljiču.

S USKOK-om su se nagodili i nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopil se nagodio na osam mjeseci zatvora i vraćanje 20.500 eura, Mađarić na sedam mjeseci zatvora i vraćanje 6000 eura, a Marenić je uvjetno osuđen na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od četiri godine. On je državi dužan 4500 eura.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana 'Offside' počela je potkraj 2009. pošto su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica te klađenja povezanih s prijepornim utakmicama.