PONESITE OSOBNE I OLOVKE

Vrijeme odluke za srednjoškolce: Kreće državna matura

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2017 09:38
  • Objavljeno 06.06.2017 u 09:34
državna matura
državna matura Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/Vecernji list
Provedba ispita državne mature u školskoj godini 2016./2017. počinje u utorak, 6. lipnja, ispitima iz psihologije i informatike, a u ljetnom roku ispitima će pristupiti više od 31 tisuće učenika hrvatskih gimnazija i srednjih škola te gotovo 5600 kandidata izvan redovnoga sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj

Ispite će polagati 12.933 učenika gimnazija i 18.169 učenika srednjih strukovnih škola te 5599 kandidata izvan redovnoga sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj, podatci su Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanja obrazovanja (NCVVO) koji je, kako ističu u tome centru, nastavio raditi na poboljšanjima metrijskih karakteristika ispita, ispitnih materijala i ispitnih procedura kako bi što kvalitetnije i objektivnije vrednovao učenička postignuća.

U utorak, 6. lipnja ispiti iz psihologije počinju u 9 sati ujutro, a ispiti iz informatike u 14 sati. Državna matura nastavlja se u srijedu, 7. lipnja ispitima iz kemije i sociologije, a 8. lipnja polažu se politika i gospodarstvo u jutarnjem, a logika u poslijepodnevnom terminu. Zadnji dan prije vikenda - u petak, 9. lipnja, pišu se ispiti iz biologije i francuskoga na A i B razini.

Učenici će ispite pisati u svojim školama, a kandidati u ispitnim centrima u Osijeku, Rijeci, Slavonskome Brodu, Splitu i Zagrebu. NCVVO je izvijestio da se raspored pisanja ispita s adresom ispitnoga centra objavljuje na mrežnoj stranici www.postani-student.hr pet dana uoči svakoga ispita i vidljiv je svim pristupnicima na poveznici Moj raspored.

Nakon slobodnoga vikenda, drugi tjedan u ljetnome roku ispita državne mature u ponedjeljak, 12. lipnja, 'otvaraju' u 9 sati ispiti iz likovne umjetnost, a u 14 sati 'nastavljaju' ispiti iz španjolsoga jezika na A i B razini.

U utorak, 13. lipnja, pišu se fizika i povijest, a u srijedu, 14. lipnja njemački jezik na A i B razini i filozofija. Nakon stanke u četvrtak, 15. lipnja, zbog blagdana Tijelova, u petak 16. lipnja polaže se engleski jezik na A i B razini.

Treći tjedan ljetnih ispitnih rokova državne mature počet će u ponedjeljak, 19. lipnja, pisanjem eseja iz hrvatskoga jezika na A i B razini. U utorak, 20. lipnja u 9 sati učenici će pisati test iz hrvatskoga jezika na A i B razini, a u 14 sati pisat će ispit iz etike.

U srijedu, 21. lipnja polažu se geografija i talijanski jezik A i B razini, a nakon stanke u četvrtak zbog praznika Dana antifašističke borbe, u petak se polažu geografija i vjeronauk. 

Četvrti i završni tjedan ljetnog roka državne mature počet će u ponedjeljak, 26. lipnja, u 9 sati ispitima iz matematike na A i B razini. U utorak, 27, lipnja, ispiti državne mature bit će nastavljeni pisanjem eseja iz materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkoga jezika. 

Zadnji dan u ljetnom roku ispita državne mature - u srijedu, 28. lipnja učenici će pisati test iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkoga, mađarskoga, srpskoga i talijanskoga jezika, a u 14 sati počet će i zadnji ispit - iz latinskoga jezika na A i B razini.   

Rezultati ispita bit će objavljeni u srijedu 12. srpnja, rok za prigovore je petak, 14. srpnja. Konačni rezultati ispita državne mature u ljetnom roku u školskoj godini 2016./2017. bit će objavljeni u ponedjeljak, 17. srpnja, a svjedodžbe će biti podijeljene u četvrtak, 20. srpnja.

NCVVO podsjeća da pristupnici na ispit moraju doći najkasnije 30 minuta prije početka ispita, a sa sobom moraju ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica) i dozvoljeni pribor za pisanje ispita, propisan predmetnim ispitnim katalozima.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal