'POŠTENI REGIONALISTI'

Dalmacija dobila još jednu stranku

18.12.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Pet mjeseci uoči lokalnih izbora u Splitu je osnovana nova politička stranka: skupina građana pod vodstvom Jadranke Matijević, inače agilne šefice gradskog kotara Blatine-Škrape, okupila se pod nazivom Dalmatinski demokrati i počela pripremati za utrku na razini Splita i Splitsko-dalmatinske županije

U programu su naveli da će se koncentrirati na ravnomjerni razvoj Hrvatske i kvalitetniji i ekološki održiv razvoj Dalmacije, a zalažu se i za decentralizaciju države te zabranu prodaje svih prirodnih resursa. U stranci nema zvučnih imena poznatih javnosti, no ima uglednih liječnika i visokoobrazovanih osoba.

'Naši članovi dosad se nisu eksponirali, no bitno je da su svi iznimno pošteni i kvalitetni', kazala nam je predsjednica stranke. Donedavno je bila članica splitskog ogranka Stranke umirovljenika, no nisu joj se svidjeli razgovori o mogućim koalicijama, pa je digla sidro.

'Bit ćemo normalna stranka koja će se zalagati za interese Dalmacije, regije koju su iznevjerili njeni političari. Vjerujemo da će nas prepoznati građani koji ne žele glasovati ni za HDZ, ni za SDP', uvjerena je Matijević.

Inače, na popisu stanovništva 2011. godine oko sedam stotina građana Hrvatske u kategoriji 'nacionalnost' izjasnilo se kao Dalmatinci. Nakon brutalnog gašenja Dalmatinske akcije početkom devedesetih, svi pokušaju osnivanja regionalnih stranaka neslavno su propali.