POKLONI I TERMOELEKTRANA

Dalić dijeli milijune u cetinskom kraju, u Splitu je čeka prosvjed

26.09.2017 u 11:48

Bionic
Reading

Nakon javnog okršaja u Saboru s Mirom Buljom oko projekta izgradnje termoelektrane na Perući, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić posvetila je popriličnu pažnju Splitsko-dalmatinskoj županiji: u ponedjeljak je u gradovima Vrlici i Trilju potpisala ugovore o dodjeli ukupno 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava za dva razvojna projekta, dok će u četvrtak u Splitu sudjelovati na Prvom međunarodnom energetskom forumu EU-Rusija. Ondje će je, kako je najavljeno, dočekati prosvjed nevladinih udruga

Građanske inicijative 'Ne daj se Cetino' i 'Javno je dobro' pozvale su građane da se okupe u središtu Splita, ispred hotela u kojemu će se održavati forum, kako bi ponovno iskazali protivljenje projektu za kojeg se smatra da će ozbiljno ugroziti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj.

Unutra, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, eminentni stručnjaci za energetiku i gospodarstvo raspravljat će o energetskoj problematici na relaciji EU-Rusija i mogućnosti ulaganja Hrvatskoj. Između ostalih, najavljen je dolazak ruskog veleposlanika Anvara Azimova.

Ministrica Martina Dalić predstavlja se kao zagovornica termoelektrane na Cetini, a njezin najnoviji obilazak cetinskog kraja i dodjela desetaka milijuna kuna formalno s time nemaju nikakve veze.

  • +7
Ministrica Martina Dalić u posjetu Trilju i Čaporicama Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Gradu Trilju njezino ministarstvo osiguralo je 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za izgradnju poslovno-uslužnog centra u Čaporicama, dok je Vrlika dobila 19,5 milijuna kuna za svoj novi poslovni inkubator.

  • +15
Veliki prosvjed građana protiv izgradnje termoelektrane na Perući Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX