IZBAČENA IZ TAKTA

Martina Dalić poludjela zbog djedovine. Što o njezinu ispadu kažu stručnjaci?

18.09.2017 u 22:08

Bionic
Reading

Agresivan nastup ministrice financija Martine Dalić (HDZ) u petak tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru, kad je urlala na zastupnika Mosta Miru Bulja, potpuno je neprimjeren, smatraju komunikacijski stručnjaci Ljiljana Buhač i Božo Skoko

Dalić se osjetila prozvanom reagirati na izlaganje Bulja, koji je gradnju termoelektrane Peruća usporedio sa srpskom agresijom iz Domovinskog rata što ju je predvodio Ratko Mladić.

'Vidimo da se i dalje vrši agresija direktno povezana sa sukobom interesa iz naše Vlade jer se prijeti narodu Sinja i Cetinske krajine od supruga Marije Pejčinović Burić, potpredsjednice Vlade, da će se oduzeti zemljište - dat ću vam i taj papir - da će se izuzeti zemljište ako ne plate po njihovoj cijeni', poručio je Bulj i pokazao majicu s natpisom 'Ne daj se Perućo' premijeru Andreju Plenkoviću.

Na to je ustala ministrica Dalić i potpuno iznervirana povišenim tonom spočitnula mostovcu to da se u današnjem akumulacijskom jezeru Peruća nalazi njezina djedovina i da ne može on njoj govoriti o Cetinskoj krajini. Nije je uspio zaustaviti ni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

'Tko vas naljuti, on je pobijedio'

Stručnjakinja za komunikaciju Ljiljana Buhač kaže da ministrica Dalić nije smjela izgubiti samokontrolu te da je nitko nije ni pitao za djedovinu, pa ne znamo pozadinu cijele priče. 'Dogodilo joj se da su emocije upravljale njome, a ne ona svojim emocijama', smatra stručnjakinja za komuniciranje.

Podsjeća pritom na osnovno pravilo, a to je 'tko vas naljuti, on je pobijedio'. Bulj je postigao ono što je htio. Buhač smatra da je Dalić trebala emocije držati pod kontrolom i suzdržati se. Teške se stvari, ističe, mogu reći na mekan način. 'Nije smjela ići na njegovu razinu, mogla je prepoznati da se radi o populizmu', smatra Buhač. Trebala je biti iznad njega i nije se smjela dati isprovocirati.

Sukob Martine Dalić s Mirom Buljem Autor: Youtube

Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću i jedan od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka, ističe kako bi se političari trebali znati bolje kontrolirati jer je njihov posao podložan kritici. Svatko tko se bavi javnim poslovima, a posebno političari, ističe Skoko, morao bi voditi računa o svojim javnim nastupima i znati se kontrolirati, bez obzira na kakve provokacije nailazili.

'Samokontrola teža zbog temperamenta' 

'Jasno nam je da mnogi u Hrvatskom saboru pokušavaju privući pozornost medija i javnosti provokacijama, napadima i doskočicama, ali to je njihovo pravo i na temelju toga sami sebi grade imidž. Međutim, ozbiljni političari se ne bi smjeli na takav način dati isprovocirati. Jasno, nekome samokontrola ide teže zbog temperamenta, ali sve se može naučiti…', jasan je Skoko.

Buhač nam je kazala i da je Dalić svojim agresivnim nastupom poslala izrazito lošu sliku javnosti, a onda javnost može iz njezine nervoze iščitavati da zaista postoji nešto vezano uz njezin interes.

U posljednje vrijeme, ističe Buhač, u javnom prostoru imamo srozanu razinu komunikacije, koja je postala bezobrazna i nekulturna. 'Zavladao je jezik ulice', razočarana je stručnjakinja. Napominje da se Dalić, na kraju, nije ni obraćala Bulju, već građanima, a takvim ponašanjem, bez obzira na to koji političar to radi, uopće ne cijeni one koji su ih imenovali i zadužili.

  • +14
Aktualnim prijepodnevom počelo je jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Političari imaju percepciju da vladaju, što nije točno, političari ne vladaju, oni služe.

'Služe nama i građani su ti koji pridonose da oni sjede tamo gdje jesu, a na kraju imaju i parametre da ih i maknu', podsjeća Buhač. Smatra da bi političari trebali biti primjer društvu kako se ponašati, stvarati dodatnu vrijednost i biti kulturni. Trebali bi razlučivati koja je neprihvatljiva komunikacija te osuđivati sve vrste neprihvatljive komunikacije i ponašanja.

U ovom slučaju Dalić ne samo da je emotivno reagirala, nego je otišla i u fizičku agresivnost. Možemo vjerovati, ističe Buhač, da su Most i Bulj njoj i vladajućima crvena krpa i da ne progovore, ali to je dio posla političara.

'Ni mi nismo uvijek zadovoljni na poslu i time kako nam je, ali nitko ne izlazi iz okvira prihvatljiva ponašanja. Dalić je u sukobu s Buljem pokazala slabost, a ne snagu', zaključila je Buhač.